Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Nak Senang Solat Dan Elak Sakit Tumit, Mek Anis Hilang 10kg Diet Dengan Makan Kerap 4 Kali Sehari

Ditulis oleh farra vy, 6 Mac 2018

Kajian telah membuktikan bahawa makan 5 kali sehari dengan portion kecil lebih efektif menurunkan berat badan.  Ramai diantara kita yang nak mula diet tapi makan hanya satu atau dua kali sehari, skip sarapan.

Melambatkan sarapan hanya akan membuatkan tubuh kelaparan dan akibat daripada itu, badan menginginkan portion lebih besar diwaktu tengah hari.  Oleh sebab itulah, kebanyakan pakar pemakanan mencadangkan agar kita makan dengan kerap iaitu 5 hingga 4 kali sehari.

Ini kerana, badan tidak boleh membakar kalori besar yang kita makan sekali gus, sehingga akhirnya ia bertukar menjadi lemak.  Sebaiknya, makan dengan portion kecil tetapi dalam kekerapan berulang agar sistem badan tidak terkejut dan proses pencernaan akan menjadi lebih lancar.

Anis Salwani dalam perkongsian yang kurang daripada 24 jam melalui laman Facebook miliknya, telah mendapat lebih 2,000 shares dengan topik diet yang diamalkan sehingga membolehkannya hilang 10kg bersama rutin makan 4 kali sehari tanpa melangkau setiap sesi; sarapan, makan tengahari, makan malam dan snek.

Baca perkongsiannya dibawah yang telah memberi inspirasi ramai orang terutama kepada mereka yang sedang dalam misi menguruskan badan dengan mengamalkan rutin pemakanan yang sihat.

Assalamualaikum ramai hok pm mek tny make gapo...ni mek share hok mano nok turun berat cara sihat deh...mek share ni utk kebaikan bersama..uti sihat sama2...ni menu mek utk lost weight 10kg pertama...utk KG seterusnya...menu lain plok deh...follow menu ni dulu lah dehhh...



1-Air manis

2-Air ais

3-3 liter air sehari,at least.

4-Makanan bergoreng

5-Minum green tea kosong tanpa gula time bfast n sebelum tido

6-BREAKFAST 6.30pm-8.30am wAJib
-conflakes kosong xboleh cococrunch ka honeystar ke xboleh..(try kellogs conflakes ,sedap)+low fat milk (brand farm fresh bagus tapi expired cepat ,so amik dutch lady low fat milk pun da ok) @ telur 2 biji, xkisah masak ke separuh masak ke @overnight oat (rendam oat dlm susu low fat semalaman,nk makan baru tabur buah atas tue) 

7-SNACKING-10.00 am-11am
Buah apple hijau,pisang atAu apa ² je buah buahan ..yogurt pun bagus ..yogurt amik yg natural low fat (lagi baik greek yogurt)snacking nie bagus untuk mengelak kita makan banyak time lunch n dinner

8-.LUNCH 12.30PM-2.00PM Wajib
Nasi segenggam(seeloknya brown rice )+ikan [email protected] [email protected]+sayur banyak lagi bagus..NASI XLEH ADA KUAH kalo xleh juga mkn nasi kering boh la 2 sudu kuah JANGAN lebih..lunch kalo xmo nasi leh tukar ke roti..TAPI BUKAN ROTI PUTIH..leh amik roti gardenia canadian purple wheat -plastik color purple(kat 7e taman sena ada) @ wholemeal gardenia (plastik hijau)..tp paling bagus purple tu sbb GI rendah ..GI tu ka kandungan karbo..

9-DINNER 6.00PM -8.00pm
Apple hijau&sup ayam @sayur



10- workout at least 3 kali seminggu...apapun pemakanan tu penting..workout saja makan xjaga memang berat xakan turun tp jaga pemakanan xworkout berat mesti turun (lambat ) workout n jaga pemakanan mesti turun (cepat)

11-tido kena cukup

12-xleh stress 

Ni mek share sebab2 kt perlu kuruh deh...perlu cari semangat dlu...👇👇👇👇

Kenapa perlu DIET???
  • DIET sbb nk SIHAT
  • DIET sbb nk senang SOLAT
  • DIET sbb tak nak penyakit macam2
  • DIET sbb tak nak sakit tumit masalah berat badan
  • DIET sbb tk nak sakit sana sakit sini
  • DIET sbb nak CANTIK
  • DIET sbb nak LAKI SAYANG LEBI
**hok last tu BONUS deh...

Pesanan: UNTUK PERMULAAN KALO XLEH IKOT YG ATAS CUBA SLOW -SLOW, KURANGKAN PORTION MAKANAN..CTH BFAST MAKAN NASI LEMAK 2 BUNGKUS KURANGKAN JADI 1 BUNGKUS..MCMTU GAK GAN LUNCH,SELALU NASI TAMBAH AMIK NASI BIASA PASTU NEXT WEEK KURANGKAN KE SEPARUH PASTU BARU KURANGKAN KE SEGENGGAM @SUKU

Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 1 ulasan )
  1. Mengapa orang sekarang SUKA SANGAT guna BAHASA KEBANGSAAN YANG TIDAK BETUL ?

    BalasPadam

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "