Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Cukup Ke RM50,000 Ibu Dan Ayah Kita Perlu Berkorban Untuk Pastikan Kita Berjaya Tamat Pengajian Di Universiti


Hidup ini ada pelbagai pilihan yang boleh kita buat. Jalan pertama yang kita pilih merupakan satu permulaan yang akan membawa kepada jalan hidup kita.

Ibu dan ayah membesarkan kita dengan pelbagai kisah suka dan duka atas pengorbanan yang telah mereka lakukan. Walaupun ada yang datang dari keluarga yang kurang berkemampuan, tiada alasan bagi mereka untuk membesarkan kita. Pelbagai kerja mereka lakukan demi mahu melihat anak mereka berjaya.

Berapa banyak wang mereka cari untuk biaya anak-anak kesayangan mereka berjaya? Berapa banyak titik peluh, hutang, dan kekerapan mereka ke kedai pajak gadai perlu mereka pergi. Tahukah kita berapa banyak wang yang telah mereka beri kepada kita demi melihat kita berjaya?

Penulis tidak mahu ceritakan kisah dari kecil sehingga kita berjaya. Cukuplah bertanya kepada mereka berapa banyak wang yang telah digunakan sepanjang kita melanjutkan pelajaran di universiti.


Jom try buat pengiraan kasar setahun jika belajar pada zaman universiti (IPTA).

Belanja bulanan RM200 x 8 bulan (tolak cuti sem) = RM1,600 (belum termasuk duit mintak nak buat FYP bagai) kira senang FYP tolak duit PTPTN yang dapat kat tangan.

Register setiap semester RM2,400 x 2 semester = RM4,480.

Baju baru purata 4 pasang setahun, baju seluar jenama terkenal bukan original, purata 4 pasang habis RM400.

Sewa hostel, satu sem jatuh RM600x 2 = RM1,200(IPTA) belum kalau IPTS selalu RM800 – RM1,200 untuk satu sem.

Tambang bas kalau duduk jauh, pergi balik RM80, kalau setahun 5 kali balik? Dah RM400.
Baju Raya kurang-kurang 2 pasang, baju kurung/melayu, satu baju biasa: RM300 (kebiasaan perempuan 3-4 pasang).

Kegunaan luar perancangan RM500.


Register semester pun dah RM4,480 kan. Total RM8,880. Cuba darabkan 7 tahun yang bersamaan 14 semester diploma dengan degree? Total semua RM62,720, banyak kan?

Bayangkan berapa banyak yang perlu mereka korbankan untuk membesarkan kita dari kecil hingga dewasa. Ini termasuklah susu, pampers, baju yang berbelas pasang yang mereka akan beli untuk setahun disebabkan oleh saiz badan cepat berubah, makan, mainan, alat pembelajaran dan macam-macam lagi.

Oleh itu, pihak Red Bull Malaysia menyediakan hadiah wang tunai sebanyak RM250,000 untuk membantu anda membalas jasa ibu bapa disamping dapat merealisasikan impian anda.

Hadiah- hadiah yang disediakan oleh Red Bull Malaysia merupakan wang tunai sebanyak :

  • RM50,000 untuk pemenang tempat pertama
  • RM10,000 untuk pemenang tempat kedua
  • RM5,000 untuk 2 orang pemenang tempat ketiga dan
  • RM200 hadiah mingguan untuk 900 pemenang yang bertuah.




Bagaimana nak menang? Semuanya mudah sahaja, dengan hanya beli 2 produk Red Bull, simpan tudung botol atau penutup tin dan jawab. Jumlah hadiah yang ditawarkan sebanyak RM250,000, bukan sikit tu.

Jom lihat bagaimana cara nak sertainya:




Anda boleh layari website Red Bull Malaysia http://redbull.com.my/peraduanchargeahead dan juga Facebook page Redbull https://www.facebook.com/RedBullMalaysia/ untuk info lebih lanjut mengenai peraduan ini.


Halangan macam mana sekalipun, jangan pernah mengalah! Mulakan hari anda dengan Red Bull untuk terus lebih bertenaga dan bersemangat.

Jadi tunggu apa lagi, peraduan akan tamat pada 31 Disember ini.  Banyak masa lagi untuk anda berjaya memenangi peraduan ini. Jika ibu dan ayah sudah tiada, gunalah duit itu sebaik-baiknya seperti mulakan perniagaan yang menjamin masa depan atau simpanan.
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 3 ulasan )
  1. Kalah melulu main di agen lain?
    mari coba disini F4ns Bett1ng (5ee80afe) ^^

    BalasPadam
  2. segera bergabung dengan kami di u+p+d+a+t+e+b+e+t+t+i+n+g
    add pin aku ya 7.A.C.D.8.5.6.0

    BalasPadam
  3. AJOQQ menyediakan permainan poker,domino, bandarq, bandarpoker, aduq, sakong dan capsa :)
    ayo segera bergabung bersama kami dan menangkan uang setiap harinya :)
    AJOQQ juga menyediakan bonus rollingan sebanyak 0.3% dan bonus referal sebanyak 20% :)

    BalasPadam

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli