Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Cara Mudah Pindahkan Wang Gaji Dari Akuan Bank Kita Ke Akaun Tabung Haji, Sedar Tak Sedar Dah 4 Angka

3 ulasan

Ramai diantara kita agak malas untuk ke Tabung Haji untuk mengambil nombor giliran dan beratur. Ianya sememangnya memakan masa dan memerlukan sedikit wang minyak. Tapi kini anda tidak perlu melakukan itu semua lagi kerana ada cara yang lebih mudah dan pantas untuk pindah duit anda ke akaun Tabung Haji.

Mari ikuti perkongsian dari saudari Nur Aliah Mohd Nor, bagaimana caranya untuk memindahkan wang anda dari akuan yang sedia ada ke akuan Tabung Haji. Dalam perkongsiannya ini, beliau mengambil contoh menggunakan akuan CIMB, tetapi akaun lain juga turut boleh digunakan.


Ni Cara Paling Mudah Nak Transfer Duit Tabung Haji. Wajib Buat Kalau Taknak Hilang RM6000 Duit Simpanan Untuk Masa Depan.

Alhamdulillah. Lia nampak sekarang ni ramai usahawan semua sibuk cipta duit setiap hari dan setiap masa. Bagus dah tu, tapi ada satu yang membuatkan Lia risau dan tertanya-tanya, Lia jadi takut sangat kalau ada usahawan yang abaikan untuk menyimpan duit dalam akaun tabung haji!

Paling mudah Lia bagi contoh di sini simpan di Tabung Haji. Tanya balik pada diri kita sendiri, setiap bulan ada tak kita asingkan duit simpanan ke tabung haji? Sedangkan sebenarnya, setiap kali kita dapat je gaji, perkara pertama kita kena buat adalah dengan membuat simpanan.

Sekarang nak menyimpan ni mudah, semua melalui transfer online je. Tak perlu nak keluarkan duit minyak, tak perlu nak beratur ambil nombor giliran dan tak perlu nak menunggu lama di kaunter. Cuma perlu keluarkan handphone canggih anda itu saja dan mulakan transfer duit ke tabung haji dengan menggunakan CIMBclicks.

Di sini Lia nak ajar step by step cara yang sangat mudah untuk transfer duit ke akaun Tabung Haji secara automatik dan ditolak terus dari akaun bank kita pada setiap bulan. InshaaAllah jika kita consistent menyimpan dengan cara macam ini, yakin dan percayalah suatu hari nanti anda tidak akan menyesal dengan apa yang anda lakukan hari ini.

Bayangkan setiap bulan anda menyimpan RM100, kalau setahun dah jadi RM1,200. Kalau 5 tahun dah naik jadi RM6,000! Ini belum termasuk dividen dan bonus Tabung Haji lagi. Anda sebenarnya akan dapat lebih dari itu. Bestkan. Paling penting juga duit anda selamat. It’s now or never!

Jom ikuti langkah-langkah untuk set pemindahan secara berjadual di bawah ini.

Wajib Login CIMBclicks. Takyah ajar dah ni. Semua mesti tahukan. Kalau tak tahu juga langkah seterusnya mesti blur nanti. Kan.

Untuk awal ni Lia nak ajar cara kita SET FAVOURITE TRANSFER.

1. Pergi ke Pay Bills


2. Type “enter biller name” itu kepada Lembaga Tabung Haji.



3. Akan keluar macam di gambar ini. Type je okay mesti keluar punya Lembaga Tabung Haji.


4. Masukkan nombor akaun Tabung Haji
5. Masukkan nombor kad pengenalan 
6. Letak berapa amount yang anda nak transfer
7. Tick “add this biller to My favourites”.

Kemudian tekan butang “Proceed to Payment”.



8. Tunggu nombor TAC dari handphone anda
9. Tekan “Confirm” lepas dah masukkan nombor TAC

Dan siap! Nampaknya dah berjaya set favourite akaun Tabung Haji di CIMB clicks.

*Di sini akan dikenakan caj sebanyak RM0.53 untuk CIMBclicks. Kalau Maybank cajnya lain, iaitu RM1.06 saja. Anda nilai sendiri mana yang lebih murah.


Seterusnya ni kita nak setkan autotransfer secara consistent setiap bulan. 

11. Pergi ke Settings
12. Click Scheduled Transactions


12. Tekan Select a service
13. Tekan Pay Bills.

Sofar boleh follow? Teruskan. Sikit je lagi ni.



14. Pilih Savings Account anda
15. Pilih Lembaga Tabung Haji yang kita dah set kan sebagai favourite tadi
16. Lepas itu boleh Click Submit dengan bahagia

Mudah ke mudah?


17. Masukkan nombor akaun Tabung Haji
18. Masukkan nombor IC
19. Masukkan no telefon anda
20. Letak jumlah yang anda ingin simpan
21. Pilih tarikh mula untuk transfer kemudian pilih recur every month, dan pilih berapa bulan nak tolak secara automatik
22. Siap dah? Click je Update!


Wah nampaknya dah sampai ke step yang terakhir ni.

Well done! Tahniah!

Selepas ini, duit anda akan ditolak setiap bulan ke akaun bank Tabung Haji anda.

Masih ingat lagikan kompas kewangan? 30% darinya adalah UNTUNG. Jadi, dah selamat satu simpanan anda ke Tabung Haji.

InshaaAllah selepas ini Lia akan ajar simpan di ASB pula.

Terima kasih kepada semua yang follow step by step ini hingga tamat. Alhamdulillah.

Sumber - Nur Aliah Mohd Nor
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 3 ulasan )
  1. b0la, c4sin0, CMDbet, t4ngkas, s4bung 4yam, dll hanya di F4ns Bett1ng, yukk buruan.. :)

    BalasPadam
  2. AJOQQ menyediakan permainan poker,domino, bandarq, bandarpoker, aduq, sakong dan capsa :)
    ayo segera bergabung bersama kami dan menangkan uang setiap harinya :)
    AJOQQ juga menyediakan bonus rollingan sebanyak 0.3% dan bonus referal sebanyak 20% :)

    BalasPadam
  3. segera bergabung dengan kami di u+p+d+a+t+e+b+e+t+t+i+n+g
    add pin aku ya 7.A.C.D.8.5.6.0

    BalasPadam

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli