Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Terkejut Jumpa Dua Orang Anak Kecil Ditinggal Diluar Pagar Rumah

3 ulasan

Seorang peniaga terkejut selepas dia telah terjumpa dua orang anak kecil ditinggalkan diluar pintu pagar rumahnya.

"Saya terkejut melihat seorang kanak-kanak perempuan dan bayi lelaki di luar pintu pagar rumah bersama tiga beg kain tanpa pengawasan dewasa," kata peniaga, Rahim Sarin, 64.

Menurut beliau, ketika menghampiri dia terlihat seorang kanak-kanak perempuan berusia lingkungan setahun tiga bulan dan bayi lelaki dianggarkan berusia tujuh bulan di rumahnya di taman Air Biru, Pasir Gudang pada 29 September lalu.

Menurut beliau lagi, ketika menjumpai kanak-kanak itu kira-kira jam 4.3 petang, dia sedang membuka pintu rumahnya selepas terdengar bunyi budak menangis di hadapan rumah dan terkejut melihat kanak-kanak perempuan dan bayi berkenaan.

"Jiran yang sedang menyapu halaman menyatakan terlihat seorang lelaki dan perempuan menaiki teksi berhampiran kediaman saya.

"Kami tidak pasti sama ada mereka mempunyai kaitan dengan kanak-kanak perempuan dan bayi berkenaan.

"Saya langsung tidak mengenali bayi mahupun kanak-kanak perempuan itu dan masih keliru dengan tindakan tidak bertanggungjawab insan yang meninggalkan mereka di hadapan rumah," katanya.

Dia kemudian telah emnghubungi anak perempuannya sebelum menyerahkan kedua-dua mereka ke Balai Polis Seri Alam, Pasir Gudang.

"Mungkin insan berkenaan meninggalkan mereka supaya keluarga kami memberi jagaan kepada kanak-kanak ini namun saya tidak dapat berbuat demikian kerana ia menyalahi undang-undang.

"Saya mengambil keputusan untuk menyerahkan mereka berserta beg terbabit kepada polis bagi tindakan lanjut.

"Hampir setiap hari saya berdoa agar waris kanak-kanak perempuan dan bayi lelaki itu terbuka hati untuk tampil menuntut mereka," katanya.

Sementara itu, pelindung kanak-kanak Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Zaid Ikhwan Lim berkata, kedua-dua mereka dipercayai adik-beradik namun tiada dokumen pengenalan diri ditemui.

Menurutnya, kedua-dua mereka dirujuk oleh Jabatan Kerja Sosial Hospital Sultan Ismail (HSI) kepada JKM pada 1 Oktober 2017.

"Mulai 3 Oktober, JKM memberi perlindungan kepada mereka yang dikategorikan sebagai kanak-kanak yang memerlukan pemeliharaan dan perlindungan.

"Diharap orang ramai yang mempunyai maklumat berkaitan waris mereka menghubungi talian 07-2232606," katanya.

Sumber: Harian Metro
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 3 ulasan )
 1. proses cepat, minimal hanya 50rb, gabung dan menangkan puluhan dan ratusan juta rupiah jika beruntung, untuk lebih jelas hubungin 7.A.C.D.8.5.6.0

  BalasPadam
 2. Agen poker terbesar dan terpercaya ARENADOMINO.
  minimal depo dan wd cuma 20 ribu
  dengan 1 userid sudah bisa bermain 7 games
  pin BB : D_8_E_B_A_A_7_C

  BalasPadam
 3. """ION-QQ POKER
  kami dari agen poker terpercaya tahun ini
  Hanya dengan deposit dan withdraw 20.000 anda sudah dapat berrmain .. di sini kami

  menyediakan 4 permainan : bandar poker , play bandarQ , play domino99 dan play

  poker .. tunggu apalagi gan ayo segera daftar kan diri anda dan menangkan ratusan

  juta rupiah | PIN BB : 58ab14f5"""

  BalasPadam

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli