Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Mantan Yang Dipertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah Mangkat Di Istana Anak Bukit


Mantan Yang Dipertuan Agong, Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah dilaporkan mangkat di Istana Anak Bukit kira-kira pukul 2.30 petang tadi, lapor Utusan Malaysia.

Menurut laporan berkenaan, sehingga kini belum terdapat sebarang kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh mana-mana pihak.

Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Bashah Md. Hanipah dilaporkan akan mengadakan satu sidang akhbar mengenainya di Wisma Darul Aman petang ini.

Memetik laporan The Star, Seorang pegawai dari pejabat MB Kedah kata Menteri Besar, Datuk Paduka Ahmad Bashah Md Hanipa dimaklumkan kematian Sultan sebaik sahaja dia tiba di lapangan terbang di Alor Star dari Kuala Lumpur pada kira-kira 2.40 petang tadi.

Bekas Menteri Besar Kedah Tan Sri Osman Aroff berkata beliau sedang dalam perjalanan ke pengebumian Sultan.

"Saya amat sedih kerana mendengar berita kemangkatan Tuanku, dia adalah penguasa yang paling belasungkawa," katanya.

Tuanku Abdul Halim mencatat sejarah apabila menjadi Yang Dipertuan Agong sebanyak dua kali pada tahun 2012 selepas kali pertama pada tahun 1970.

Tuanku Abdul Halim mengakhiri jawatannya sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-14 pada Disember lalu dan digantikan oleh pemerintah Kelantan, Sultan Muhammad V.


Tuanku Abdul Halim dilahirkan pada 28 November 1927. Pada 14 Julai 1958, beliau menaiki takhta Sultan Kedah selepas kemangkatan ayahandanya, Sultan Badlishah ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah. Beliau sah menjadi Sultan Kedah pada 20 Feb, 1959.

Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Titi Gajah dan kemudian pergi ke Kolej Sultan Abdul Hamid di Alor Setar.


Pada tahun 1952, ketika baginda telah menjadi Raja Muda Kedah, Tuanku Abdul Halim melanjutkan perlajaran ke Wadham College, Oxford, di London, menamatkan pengajian dalam bidang sains sosial dan pentadbiran awam.

Tuanku Abdul Halim berkahwin Tuanku Hajah Bahiyah Tuanku Abdul Rahman pada 10 Mac 1956, dan ia dikurniakan dengan tiga puteri, Tunku Soraya, Tunku Salina dan Tunku Puteri Intan Safinaz. Tunku Salina sudah meninggal dunia.


Sultanah Bahiyah meninggal dunia pada tahun 2003. Tuanku Abdul Halim berkahwin Che Puan Hajah Haminah Hamidun pada 25 Dis, 1975, dan Seri Paduka Baginda telah dimasyhurkan sebagai Sultanah baru Kedah pada 9 Jan 2004, dengan gelaran Tuanku Sultanah Hajah Haminah. - Siakapkeli.my
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 2 ulasan )
  1. F*a*n*s*B*E*T*T*I*N*G agen nya game bola online teraman..
    Add yuk 5EE80AFE :)

    BalasPadam
  2. Halo,
    Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Henrietta Fernando, pemberi pinjaman pinjaman swasta telah membuka peluang kewangan kepada sesiapa yang memerlukan sebarang bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 2% untuk individu, syarikat dan syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan difahami. Hubungi kami hari ini melalui e-mel untuk memohon dan mendapatkan pinjaman segera: ([email protected])

    BalasPadam

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli