Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Tarik Minat Anak Untuk Minat Mengaji, Ibu Bapa Boleh Amalkan 11 Cara Ini Untuk Anak Rajin & Pandai Mengaji

2 ulasan

Kisah mengenai seorang ibu yang mana mendidik anak cemerlang dalam akademik dan juga hafazan, boleh dijadikan sebagai panduan buat ibu bapa dalam memberikan didikan yang terbaik buat anak-anak.
Keseimbangan dalam didikan anak-anak juga harus dititikberatkan agar anak tidak hanya fokus kepada satu ilmu semata-mata.

Namun begitu, sekiranya ibu bapa ingin menerapkan budaya atau menjadikan membaca al-Quran dan mengaji sebagai rutin harian anak-anak, mungkin dengan cara yang dikongsikan oleh Pn Farihah Abu Kasim ini boleh diikuti.

Ianya dalam melatih anak-anak untuk pandai dan rajin mengaja secara asasnya.

Mari kita ikuti perkongsian darinya.


11 TIPS ASAS ANAK RAJIN DAN PANDAI MENGAJI

Hari ni KakEha nak share tips untuk anak-anak kita rajin dan pandai mengaji

1. Tetap masa

Tetapkan masa yang spesifik untuk sesi mengaji. 45 minit lepas solat maghrib contohnya. Boleh bantu bentuk disiplin masa anak-anak

2. Jumlah muka surat

Tetapkan jumlah muka surat. Untuk anak yang tak hirau nak membaca, asyik tengok jammm saja, boleh tetapkan bilangan muka surat. Supaya, dia pulun nak habiskan berapa muka yang dia perlu. Tak payah banyak, 1 muka mungkin dah cukup.

3. Duduk bersama-sama

Bila ibu atau ayah duduk bersama, biasanya sesi mengaji menjadi lebih seronok dan gembira. Takdak lah terdetik dalam hati dia "Aku ja kena mengaji, ibu boleh pulak tengok tv" Haaaa Teeetttt

4. Pakaian khas/khusus

Adakan pakaian khas atau tudung / kopiah untuk mengaji. Wujudkan elemen eksklusif dan anak-anak rasa mengaji ni istimewa sebab ibu / ayah ambil berat. Ada "uniform" ni, feel dia lain sikit kan?

5. Puji sikap anak-anak

Puji sikap baik anak dan bandingkan dengan sikap kurang baik kita dulu. Puji bagi dia yang menang. "Ibu dulu, setiap hari tok kena suruh mengaji. Kesian tok. Kakak ni bagus, ibu tak payah suruh, kak memang rajin mengaji sendiri. Kembangggg kan bila kena puji.

6. Beli al-Quran/Iqra untuk anak

Beli Al Quran / Iqra' khas untuk setiap anak. Tulis nama dan minta dia jaga elok-elok. Ini boleh bagi sense of belonging. Nanti dia sayang buku iqra' dia


7. Ajar adik

Kakak / Abang boleh dilatih untuk ajar adik mengaji. Perbuatan ni boleh memupuk leadership dan juga menyebabkan wujudnya rasa hormat adik-adik pada kakak/abang

8. Cerita kenapa perlu mengaji

Sesekali cerita dan bagitau kenapa mesti mengaji atau kenapa pentingnya Al Quran. Perlu juga anak-anak tahu istimewanya Al Quran.

9. Sesekali beri ganjaran

Rewards. Bagi reward bila anak-anak rajin mengaji. Pizza treat atau boleh extend hours di playground atau dapat aiskrim dan lain-lain. Semangat nih dapat hadiah !

10. Baca doa akhir mengaji

Baca doa di akhir sesi mengaji. Baca doa dalam bahasa yang difahami. Sebut nama setiap anak-anak dalam doa tersebut. Berbunga-bunga hati tawww

* Sesekali, offer mengaji di tablet / phone. Sesekali ja tau, bukan selalu. Gadget bahaya

Cuba amalkan. Kalau bukan semua, separuh pun ok. Suami KakEha selalu pesan. Al Quran ni ada berkatnya yang tersendiri.

Pandang pun dapat pahala, beramal apatah lagi.

Selamat beramal

- Siakap Keli
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 2 ulasan )
  1. b0la, c4sin0, CMDbet, tangkas, sabung 4yam, dll hanya di F4NS B3TT1N9, yukk buruan.. :)

    BalasPadam
  2. proses cepat, minimal hanya 50rb, gabung dan menangkan puluhan dan ratusan juta rupiah jika beruntung, untuk lebih jelas hubungin 7.A.C.D.8.5.6.0

    BalasPadam

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli