Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Tips Mudah Nak Pilih Ikan Segar di Pasar Sebelum Beli

One Comment

Seringkali menjadi masalah buat suri rumah dan atau suami yang ingin membeli ikan di pasar adalah 'adakah ikan yang ingin dibeli itu segar?'

Dah tentu setiap dari kita inginkan bahan mentah yang segar agar lebih enak dimakan dan lebih tahan lama tapi macam mana nak periksa sama ada ikan itu segar atau pun tidak.

Ikuti beberapa tips ini untuk menyenang proses memeriksa:

1 - Isi melantun balik apabila ditolak.

Ikan yang segar akan kelihatan segar. Itu peraturan pertama yang boleh anda turuti. Dan apabila ditolak menggunakan jari, isinya akan melantun balik / pejal.

2 - Matanya segar & timbul

Ikan yang segar mempunyai mata yang cantik, jernih dan sedikit timbul. Sama la macam manusia, kalau yang kurang sihat tu boleh tengok dari mata yang kurang galak.

3 - Bau laut = ikan segar




Ikan yang segar tidak berbau 'ikan' tapi sebaliknya mempunyai bau laut. Tapi kalau di bandar sukar sikit mahu mencari ikan yang betul-betul berbau laut.

4 - Ikan segar mempunyai insang yang merah atau pink, basah dan tidak kecut


Foto: healthguidance.com

Jangan pilih yang ada insang pucat.

Bagi penulis, cara yang paling mudah adalah dengan melihat pada matanya. Pilih ikan yang mempunyai mata yang segar. Sekali pandang pun dah boleh agak.

foto: healthguidance.com
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 1 ulasan )

  1. join yuk di www.arenadomino.com
    minimal depo dan wd cuma 20 ribu
    dengan 1 userid sudah bisa bermain 7 games

    BalasPadam

Facebook ( comments)

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli