Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Doktor Ini Kongsi Cara Bagaimana Untuk Kurangkan Rasa Sakit ‘Contraction' Ketika Bersalin

One Comment

Melalui satu pengalaman yang baru, sudah pasti memberikan kita satu situasi atau kepuasan yang tidak ternilai, ia umpama pengalaman yang sungguh bermakna.

Bagi ibu mengandung pula, dapat merasai bagaimana membawa kandungan, dan menjaga diri serta pemakanan selama 9 bulan, cukup memberikan kegembiraan.

Bukan itu sahaja, semakin menghampiri hari untuk melahirkan anak, perasaan mula bercampur-baur.

Lebih-lebih lagi selepas membaca dan mendengar pengalaman orang lain dalam proses melahirkan anak.

Sememangnya sewaktu melalui proses ‘contraction', ia merupakan saat menyakitkan buat wanita.

Tapi, menerusi perkongsian dari Dr Anisah Ali yang juga seorang doktor di PPUKM telah kongsikan, apa yang boleh dilakukan untuk mengurangkan kesakitan ketika ‘contraction'.

Mari kita ikuti perkongsian darinya.


Waktu saya pregnant dulu.
Benda yang paling saya takut adalah Episiotomy.

Sebab dari sekolah duk dengar cerita pasal kene gunting apa semua. Then kena jahit.

Huii seram oi!

9 bulan pregnant, itu yang paling saya gerun.

Sampaikan tiba hari nak bersalin, rupanya, episiotomy tu tak rasa apa pun! Yang teruk saya rasa adalah contraction pain.

Mak saya sampai sekarang gelakkan saya sebab saya punya response to contraction pain tu sangat dramatic. (Blame the indian blood in me, pain threshold rendah ya ampun).

Lepas bersalin saya rasa macam nak marah sebab takde siapa tekankan pada saya tentang sakitnya dan seksanya contraction pain tu.

Sebabkan pengalaman pertama tu mengajar saya. (Have to say i learnt the hard way).

Sampai waktu nak melahirkan anak kedua. Saya dah lebih bersedia untuk hadapi contraction pain tu.

Saya dah tahu apa perlu buat untuk kawal diri dan kawal sakit.

Dan sekarang, saya bertugas di department OnG. Hampir semua patients saya, saya maklumkan siap-siap tentang sakit contraction tu. Supaya diaorang tak terkejut macam saya dulu.

Saya inform siap-siap apa yang mereka perlu anticipate dan apa yang mereka boleh buat untuk bantu kurangkan sikit rasa sakit tu.


So, pregnant mommies out there, 

1) Bersiaplah untuk proses bersalin tu. 

Siapkan fizikal dan siapkan mental. Contraction pain SANGAT SAKIT!

2) Waktu sakit, jangan panic. 

Cari tangan orang yang paling hampir. Pegang tangan dia dan tarik nafas dalam-dalam dan hembuskan perlahan-lahan sambil tutup mulut.

InsyaAllah. Boleh tu.

Suami/Ahli keluarga perlu jadi sangat membantu time isteri nak bersalin.

Urut belakang dia, urut kaki dia.

Coach breathing technique pada dia. Sebab time sakit tu kita panic kadang sampai tak boleh fikir macamana nak tarik nafas. Suami kena tolong coach.



3. Suami/Ahli keluarga ada bersama

Pegang tangan dia. Bagi isteri genggam tangan tu. Dia perlu tahu yang dia tak sorang-sorang dalam battle tu. 

4. Beri semangat

Bagi dia assurance yang sakit tu sekejap je lagi. Remind dia "Baby dah nak turun dah. Sikit je lagi, Sayang."

Dia perlukan semangat macamtu. Dia perlu tahu yang sakit tu dah nak berakhir.

InsyaAllah, jasa jasa orang waktu kita nak bersalin tu takkan dilupakan.

Hatta orang tu tolong setakat urut jari kelingking pun dia akan ingat. Sebab time sakit tu kita memang rasa helpless dan in need of support sangat.

Semoga bermanfaat apa yang dikongsikan ni.

Sampai sini dulu coretan Nisa Ali.

- Siakap Keli
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 1 ulasan )
  1. AGENT Fansbetting GAME ONLINE TERPERCAYA DI INDONESIA
    Minimal Deposit & Withdraw = Rp.50.000,
    – Live Chat ( www.Fansbetting.co )
    – PIN BB : 5EE80AFE
    – Whats App : +855 963156245
    – Line : Fansbetting
    – Skype : fans.betting
    Terima kasih, Salam Admin Fansbetting

    BalasPadam

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli