Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Sakit Belakang Dan Kebas Keterlaluan, Wanita Kongsi Derita Tak Sedar 5 Tahun Terkena 'Slip Disc' Walaupun Tak Pernah Jatuh

One Comment


Sudah banyak yang tular di media sosial terutamanya, bila mana sakit, akan cuba berubat dengan cara lain, yang mana belum tahu akan keberkesanannya, dan lebih teruk, akan menjadi makin parah.

BACA: "Salah Ketuk Boleh Lumpuh," Ulasan Pakar Ortopedik Tentang Video Tular Ketuk Untuk Rawatan Tulang Belakang

Bukan itu sahaja, bagi mereka yang jarang jatuh sakit, pasti ada ketikanya akan buat acuh tak acuh sekiranya mengalami sakit-sakit badan, dan mengenggapnya adalah perkara biasa, tiada yang serius.

Tapi, lain pula yang dihadapi oleh Cik Noor Farhana ini, yang mana telah mengalami sakit belakang sejak 5 tahun yang lalu, dan sering mengalami kebas pada kaki kanannya, di awal pagi, dalam pukul 3 dan 4 pagi.

Tanpa diduga, Cik Farhana, mengalami ‘slip disc’ yang mana perlu mendapatkan rawatan, dan dia memilih untuk diberi 12 suntikan pada bahagian belakang badannya.

Mari kita ikuti akan kisah ini.


Assalam , Selamat Hari Raya semua.

Since Nana masuk hospital kena slip disc. Ramai sangat-sangat yang call msg whatsapp tanya punca Nana kena slip disc. Penyakit ni kadang kita tak tahu punca. Nak kata jatuh tak jatuh. Tapi menda Allah da tetapkan. Jadi redha & ikhtiar. Meh Nana nak share macam mana Nana boleh tahu kena slip disc. Moga boleh jadi pengajaran pada semua .

Pada permulaan dia bertahun Nana dapat sakit belakang yang nak kata teruk tu tak. Tapi sekali kena memang sakit. Masuk awal tahun ni Nana rasa kebas dekat kaki belah kanan sahaja. 3 bulan jugak merana kebas ni. Asal kul 3,4 pagi terjaga. Jirus kaki dengan air la. Amik ais tuam kat kaki la. Mandi la. 

Bila pergi office asyik tanya kawan. Nana ni kenapa asyik kebas je. Padahal bukan duduk bersimpuh ke apa. Duduk biasa pun kebas baring pun kebas. Boleh kata 24 jam ada je rasa kebas tu. Memang langsung tak selesa. 

Kemudian merebak sakit belakang & tongking (bahagian atas punggung). Nak gelak pun terasa kadang-kadang. Sampai tahap nak bangun kena tekan tepi kerusi sebab nak support badan sendiri . Pergi klinik tu takyah cakap la. Asyik cakap kita ANGIN. Ayat yang sama.

Sampai la 1 masa, seminggu sebelum raya. Keadaan makin teruk. Tengah jalan kaki nak pergi kerja. Tak terasa langsung kaki kanan ni pijak jalan. Okay seram dah masa tu. Then naik tangga rasa sakit dekat pelipat kaki. Esok hari pergi klinik & minta surat untuk refer pakar .

Sampai pakar doc minta buat MRI. Sebenarnya ni kali ke 3 Nana MRI dalam tempoh 5 tahun ni sejak sakit belakang. Dan resultnya yea Nana kena slip disc. 


Ada beberapa disc da terkena pada urat saraf belah kanan. Sebab itu kaki kanan je yang kebas. Doc minta buat injection kalau tak makin teruk sebab kita ni manusia kalau doc suh jaga makan ke apa ke bukan nak dengar sangat bila sihat kan ?

Nana pun balik bincang dengan keluarga. Dan pilih jalan dengan mendengar nasihat doktor . DOKTOR TAK PAKSA UNTUK BUAT INJECTION TAU. Nana yang pilih. Nana buat 12 injection dekat belakang & tempoh 2 tahun ni kena jaga diri tak boleh angkat benda berat. 

Ramai yang sarankan untuk urut. Bukan tak percaya. Tapi buat la tulang tu makin lari. Yang tanggung sakit kita. Orang yang tak rasa sakit. Lain orang lain cara. Tapi yang penting USAHA untuk jaga diri.

Orang tak kena memang tak akan tahu rasa n derita dia macam mana. Nak duduk tk boleh nak berdiri lenguh nak baring kebas .


Punca slip disc ni sebenarny bukan pada jatuh sahaja 

1- Cara duduk kita atas kerusi ( rapatkan kerusi pada meja supaya keadaan tak membongkok)
2- Cara drive / bawa motor
3- Angkat benda berat tapi cara angkat tu tk betul ( bengkokkan kaki bukan bongkokkan badan)
4- Duduk atas kerusi wallet letak dekat punggung ( tak stabil kan ) boleh menyebabkan jugak
5- Keadaan kita bila membongkok
6- Bangun dari tido mengiring dahulu jangan terus bangun sahaja
7- Pelbagai simptom lain




Banyak juga la sebab dia. Jangan anggap kita buat sesuatu tu da betul keadaan badan. Sebenarnya tak. Jaga la diri. Kalau rasa sakit tu cepat-cepat la tanya doktor. 

Sakit sekarang tak kira umur. Kita tak minta sakit tapi sekurangnya apa yang Nana share ni kawan-kawan boleh berhati lepas ni. Jangan sampai kritikal baru pergi check .

MAJORITI MASA NANA BUAT PHYSIO RAMAI ANAK MUDA. ALLAHU MEMANG TERKEJUT. SEBAB INGATKAN KITA SEORANG. YANG DAH TUA HANYA BEBERAPA KERAT SAHAJA .

Alhamdulillah Nana da keluar wad. Tapi masih kena berehat & physio lagi. Luka injection tu masih terasa. Untuk 2 tahun ni bersukan boleh tapi nak angkat benda berat kena simpan dalam hati.

Terima kasih mak abah, adik, saudara mara yang datang, keluarga yang bagi sokongan, DR YONG YUAN SHYH Hospital Colombia Asia Setapak-sangat ramah & baik , nurse dekat hospital yang super duper baik , dan kawan kawan semua . Doakan Nana cepat sihat & boleh bekerja semula .

- Siakap Keli


Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 1 ulasan )
  1. join yuk di www.arenadomino.com
    minimal depo dan wd cuma 20 ribu
    dengan 1 userid sudah bisa bermain 7 games

    BalasPadam

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli