Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Kerana Kanta Lekap, 48 Jam ‘Bergelap’, Kena Pejam Mata, Gadis Luah Rasa Syukur Mata Masih Boleh Digunakan Walau Ada Rosak & Luka

No Comment
Foto Besar Hiasan: reference

Sebelum ini sudah beberapa kali terjadi akan isu yang berkaitan dengan kanta lekap, atau pun ‘contact lens’. Seperti yang terjadi sebelum ini, di negara jiran kita,seorang gadis terpaksa menhan sakit akibat dari pemakaian ‘contact lens’.

BACA: "Ya Allah, Adakah Saya Akan Jadi Buta," Wanita Ini Kongsi Saat Getir Dilaluinya Kesan Dari Memakai 'Contact Lens' ,Hampir Buta Seumur Hidup

Begitu juga yang terjadi kepada gadis ini, iaitu saudari Iqa Arze, yang mana bunkanlah seorang pemakai tegar ’contact lens’, hanya di waktu-waktu tertentu sahaja. Tapi, insiden yang berlaku kepadanya ini, telah cukup membuka mata.

Mari kita ikuti perkongsian darinya, akan apa yang berlaku ke atas dirinya, oleh sebab pemakaian ‘contact lens’.

Foto: opsm
Assalamualaikum wbt.
Okay dah seminggu tak bersua dgn facebook, last week hari Ahad bertarikh 23 April 2017 memang tarikh keramat yang memang tak akan iqa lupa sampai bila-bila

Lumrah perempuan tak pernah rasa puas, padahal Allah dah bagi semua elok-elok, nak menyegak nak melawa nak nampak cantik, ubah ciptaan Allah, touch up sana sini, lukis sana sini, tapi bila Allah kata KUN FA YA KUN, maka terjadilah dia, dan kita kena terima sebab salah dan sifat degil sendiri jugak.

Selama ni baca dalam fb ja pasal BAHAYA contact lens ni.. tapi bila kena kat batang hidung sendiri.. Allahu.. baru nak ingat Allah.. baru nak sedar semua ni bahaya semua ni buat kita merana.. BENDA KALAU TAK KENA KITA TAK TAU... bila dah kena mmg serik yg sangat2 ..

I am not contact lens lover and pakai pun just bila ada event/ majlis/ hari2 tertentu sahaja. Saya memang pakai spect and mata saya silau yang tinggi.. tapi hati ni teringin kelainan so saya start berkenalan dengan lens tahun lepas .. 

At first beli yang mahal dekat kedai spect but then bila pakai macam tak selesa .. then beli online .. Alhamdulillah SANGAT SELESA .. (nampak tak? Benda yang bahaya jugak yang selesa) 

Then recently bila pakai mata selalu jadi kabur. Macam ada asap kat sekeliling.. Mulalah nak tanya kawan KL ni tengah haze teruk ke apa, ke asap vape budak-budak kampus, tapi diorang cakap takdak apa pun.. bila jadi mcm tu saya akan buang lens then pakai spect balik..

Gambar masa kenduri

So, last ahad ada kenduri my cousin kawen, so sebab nak melaram sakan saya pun pakai lens + with the fake eyelashes, sebab bukan selalu pakai pun plus lens tu baru pakai sekali je.. not to mention bukan expired pun lagi baru sebulan 7 hari.. 

And masa hari kenduri tu PANAS yang AMAT (orang perlis dah paham panaih kat sini macam mana) saya start pakai pukul 11 pagi and around pukul 430 petang macam tu mata start kabur and kelabu macam nampak asap git .. i ask my parents ajak balik then around pkl 630 petang kitorang gerak balik .

So once sampai rumah saya terus CUCI TANGAN BERSIH-BERSIH and cepat-cepat keluarkan lens .. selalunya bila keluarkan lens mata yang kelabu tu akan okay but NOT THIS TIME.. 

Then saya terus mandi and cuci make up semua but then tetiba mata macam ada sampah or bulu mata dalam mata .. (My fault.. saya pegi tenyehkan mata tu sebab ingat ada habuk or bulu mata )

Mata pedih but still boleh bukak, still boleh layan AME17 siap tengok Fattah Amin lagi.. but then air mata keluar non-stop.. start pedih.. so saya naik tidur dengan harapan esok pagi akan okay ..

I woke up on 24th April morning tu and guess what .. kelabu. Langsung tak nampak apa. And dah start bengkak. Kelam kabut cari klinik but sadly hari Isnin tu Public Holiday so satu klinik kat Perlis ni tak bukak .. Kecemasan hospital pun ramai .. dalam hati berdoa sangat-sangat jangan ada apa-apa jadi kat mata 
Then my mom decide nak refers pharmacist je, so dia cakap allergic to contact lens and bg ubat titik. Balik rumah titik and rehat jap and guess what memang lega sikit.. but after 2 hours macam tu mata start pedih yang amat and langsung tak boleh nak gerakkan mata .. 


So saya terpaksa pejamkan mata and terus my parents bawak g Alor Setar and Alhamdulillah we went to PMC and kebetulan pakar otw balik AOR.. dia checked and cakap i should be thankful sebab takdak infection .. 

BUT !!! Selaput mata hitam saya dah 90% ROSAK DAN LUKA.. masa tu memang redha je la apa yang akan jadi .. Dr Bashkaran advised me yang sebenarnya lens ni yang mahal ke murah ke SAMA SAHAJA .. 


Selaput mata kita ni is very very fragile.. setiap kali kita nak keluarkan lens our selaput mata ni akan effected juga.. so kena extra careful .. KEBERSIHAN satu hal, then faktor-faktor lain macam cuaca, keadaan mata sendiri boleh leads to injury. Lagi satu kalau boleh jangan ambik ubat pharmacy sebab kadang ada yang consist drugs yang boleh terukkan lagi luka mata.. 

Saya memang betul-betul serik.. bayangkan.. 48 hours. GELAP. KOSONG. Kena pejam mata even boleh bukak .. Then bila dah pejam mata akan melekat and bengkak sebab lama tertutup.. dalam hati hanya mampu berdoa .. nak sembuh kena letak titik ubat and krim .. pedih dia pulak Allah ja yang tau 

Lagi satu yang paling terkesan is bila my parents bertungkus lumus jaga and take a good care of me.. rasa hiba sangat bila mama suapkan makan tolong pakaikan kasut ironkan tudung tolong pimpin ke toilet then sapu ubat semua .. papa pulak sampai ke hulur ke hilir try cari klinik cari doctor semua .. atok pun sampai menitis air mata tgk cucu dia jadi buta kejap

So GIRLS AND BOYS , please be extra careful .. BELUM KENA BELUM TAHU guys .. one word. SENGSARA

*Gambar injury 1st day tak ada sebab mata langsung tak boleh bukak

- Siakap Keli
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli