Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Buat Yang Baru Bina Kerjaya, Jangan Tergopoh-Gopoh Untuk Beli Semua, Rancang Kewangan Anda Dengan Langkah Ini

No Comment
Foto: usaa

Bagi yang baru memulakan kerjaya, sudah pasti ia saat yang sangat menggembirakan, lebih-lebih lagi jika sudah lama menantikan pekerjaan yang diidam-idamkan, dan ramai raka-rakan sudah memnempuh alam pekerjaan terlebih dahulu dari kita.

Namun begitu, keterujaan tersebut perlulah dirancang dengan baik, agar ia tidak membebankan, lagi-lagi kalau sudah berkira-kia untuk membelanjakan gaji dengan pelbagai perkara.

Bukanlah tidak boleh menggunakan gaji, tapi, ia perlulah kena pada tempatnya, dan menurut saudari Syafieqah A’lya, sebenrnya ada cara yang boleh anda gunakan gaji tersebut, supaya mendatangkan pulangan yang lebih baik.

Mari kita ikuti perkongsian darinya, mana tahu di usia muda ini kita boleh mempunyai sumber kewangan yang baik.

Foto: yourchoicebanking

Beginners financial planning

Saya tunaikan janji saya untuk kongsikan planning ini memandangkan saya tidak berkempatan nak menulis banyak dan panjang-panjang lately ni atas kesibukan kerja.

Baca dengan hati terbuka dan jika ianya tidak sesuai untuk anda, mungkin ada orang yang mampu lakukan.

Jika anda tidak suka abaikan post ini ok.

Awas post ini panjang
---------------------------------------------------
Jika dilihat pada lakaran tersebut rasa macam mustahil untuk capai kan. Giler ke apa first step saja dah gempak. Macam mana nak capai RM50K dalam masa 2 tahun?

Ia mudah dicapai jika anda adalah businessman/ woman tetapi untuk mereka yang bekerja makan gaji dan baru mula kerja agak sukar nak capai (bergantung pada rezeki masing-masing)

First step

Bila anda mula bekerja jangan terlalu gopoh nak beli semua benda. Sabar dulu. Jom kita buat kira-kira

Gaji bersih anda adalah RM2500

Komitmen bulanan anda :

Sewa bilik RM250
Motor RM300
PTPTN RM200
Takaful RM80
Duit Mak ayah RM200
Makan minum RM600
Others RM100

Lebihan : RM770

1. Apply ASBF sebagai force saving anda. Selain takut duit ini beli benda bukan-bukan lebih baik simpan dan laburkan.

Tukar kan RM604 duit lebihan tadi kepada ASBF RM110,000

Pembiayaan ASB : RM110,000
Tempoh pembiayaan : 30 tahun
Keuntungan bank : 5.2%
Dividen (2017) : 6.75%
Takaful : Tiada

Gunakan teknik compounding iaitu tidak usik dividen langsung.

Andaikan anda batalkan/ cancel sijil ASBF anda pada tahun kedua. Jom kita lihat hasilnya:

Baki prinsipal : RM3,214
Dividen terkumpul (2tahun) : RM15,351
Jumlah : RM18,565 ✔️

Baru dapat RM18,565. Macam mana cara nak dapatkan lagi balance itu untuk cukup kan jadi RM50K ?

Okay jom kira :

RM50K - RM18,565 = RM31,435 (balance)

RM31,435 / 24 bulan = RM1,309 (sebulan)

Maka anda perlu kan simpanan sekurang-kurangnya RM1309 setiap bulan untuk cukup kan jadi RM50K.

Foto: financeaccounts

Pastinya bila kita dalam keadaan seperti ini, cara yang ada ialah dengan mencari pendapatan kedua. Macam mana nak dapat RM1309 extra setiap bulan tu? (pm saya jika anda nak tahu cara cari duit poket extra)

Bila anda dah mula ada income kedua dan income ini tidak konsisten setiap bulan. Maka saya lebih prefer anda simpan cara biasa contoh seperti dalam ASB buku biru

(playsafe tanpa perlu buat pembiayaan ASB)
Hasil simpanan ini selepas dua tahun:

Jumlah simpanan : RM31,200
Dividen : RM2,220
Jumlah keseluruhan : RM33,420 ✔️

Combine kan kedua hasil dari ASBF dan ASB simpanan biasa
RM18,565 + RM33,420 = RM51,985 ✅

Sekarang anda dah capai RM50K cash pertama anda.

Foto: plannersearch

Anda rasa mudah tak untuk anda melangkah ke pelaburan hartanah pula? Bila anda mempunyai satu holding power yang agak strong untuk anda melabur tahap dewa.

Kenapa dewa? Sebab anda akan rasa nak beli lagi dan lagi. Anda akan kenal mana ROI yang lebih tinggi apabila anda mula buat calculation

Anda rasa susah dan mustahil lakukan, cabar diri anda dan baru tahu potensi diri sampai tahap mana. Jangan takut untuk mencuba tetapi malu lah anda tidak rebut peluang di usia muda.

Banyak kelebihan bila anda mula ceburkan diri dalam pelaburan hartanah

1. Boleh go for Maksimum loan 35 tahun
2. Bayaran bulanan lebih rendah
3. Punya kudrat tenaga yang masih kuat untuk berusaha mencari rezeki
4. Tidak mempunyai banyak komitmen sebelum kahwin
5. Mempunyai banyak lebihan masa
6. Berpeluang mencari ilmu dengan hadiri seminar kewangan
7. Cari mentor yang betul boleh guide sampai jadi

Kongsikan pada rakan-rakan yang lain, dan bantu mereka pelajari ilmu tentang kewangan sama-sama. Ia sangat membantu dalam mengubah kewangan diri kita kan

- Siakap Keli

BACA: Makan Gaji Bukan Alasan Untuk Tidak Punya Kewangan Yang Baik, Mula Rancang Satu Persatu, Ia Mungkin Boleh Membantu
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli