Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

'Mereka Akan Menaburkan Kata Manis Untuk Mencairkan Hati Wanita', Ini Antara Salah Satu Modus Operandi Penyeluk Saku Di Kawasan KLCC

No Comment

Kejadian dicuri, atau kehilangan barang berharga sering kali terjadi sewaktu kita sedang kusyuk melakukan sesuatu. Mereka yang terlibat melakukan perkara ini, dilihat seperti seorang yang professional, kerana mampu melakukannya walau berada di tempat yang sibuk.

Jika berada di luar, walaupun di kawasan yang kita telah selalu kunjungi, seharusnya sikap berjaga-jaga juga berwaspaada harus ada. Tidak salah untuk mula syak wasangka, jika rasa tidak selesa, kerana lebih baik untuk keselamatan diri.

Bagi mengenali perilaku, juga bagaimana penyeluk saku ini menjalankan ‘tugas’ mereka, saudari Ainal Maryam kongsikan beberapa modus operandi penyeluk saku ini. Mari kita ikuti perkongsian darinya.


MODUS OPERANDI PENYELUK SAKU - KLCC

Pagi ni Kanal had the opportunity to catch up with the former head of security SURIA KLCC (Abg F). Banyak yang Kanal belajar on shopping mall management dan jugak modus operandi penyeluk saku di KLCC. Jadi, harini Kanal nak share some of the famous moves yang penyeluk saku gunakan.

1. PHILIPPINO 

Shockingly, ramai penyeluk saku dari tanah Pangako Sayo yang berlegaran di KLCC. Kanal and family pun pernah encounter potential penyeluk saku tapi mama Kanal sempat sergah orang tu dulu.

🔹 Mereka akan jalan dalam kumpulan dan kepung anda.
🔹 Yang depan akan slow, bagi anda terlanggar mereka, membantutkan pergerakan anda.
🔹 Yang kat belakang tu akan seluk bag anda dan kemudian akan pass barang anda ke geng yang berada di belakang mereka.
🔹 Penyeluk yang pegang barang anda akan jalan ke tempat lain
🔹 Bila anda menyalahkan mereka, barang dah tak ada dengan mereka. CCTV tak dapat capture siapa yang ambil.
🔹 SELALU DI ESCALATOR

2. ARAB

a. Wanita

🔹 Penyeluk saku Arab wanita selalunya akan melakukan operasi mereka di KEDAI KASUT
🔹 Bila anda duduk untuk try kasut, bag anda di sebelah anda
🔹 Bila perempuan dah start try kasut, maka bag, anak dan suami dilupakan
🔹 Masa ni lah mereka ambil peluang untuk seluk bag anda

b. Lelaki

🔹 Lelaki Arab kuat pukau katanya.
🔹 Mereka aim penjual
🔹 Mereka akan keluarkan duit mereka dan minta untuk tengok duit Ringgit Malaysia
🔹 Penjual Malaysia pun nak tunjuk ramah, lalu tunjuk la contoh contoh wang ringgit
🔹 Bila penjual pegang duit tu, penjual kena pukau

3. MAT HITAM

🔹 Mat hitam ni memang manis ayat nya
🔹 Modus operandi, cari wanita naive dan initiate conversation
🔹 Mereka akan tanya, tanya dan tanya untuk melengahkan masa
🔹 Ataupun mereka akan menaburkan kata manis untuk mencairkan wanita naive.
🔹 Selalunya, security yang bertugas nampak conversation berlanjutan lebih dari 5 minit, mereka akan interfere perbulan tersebut.

Harap post Kanal kalini bermanfaat bagi kaki lepak KLCC. Hopefully keselamatan anda terjaga semasa shopping. Such incidents yang terjadi hanya akan potong mood anda untuk shopping.

Bukan bermaksud untuk bersikap generalisasi, atau menyalahkan keseluruhan dari mereka, kerana hanya sebahagian sahaja yang melakukannya. Tetapi lebih baik kita berhati-hati, dari menjadi mangsa mereka. Sentiasa 'alert' dengan persekitaran, dan orang sekeliling anda.

Dipersilakan share untuk keselamatan bersama

- Siakap Keli
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli