Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Nak Beli Tiket Kapal Terbang Pun Kena Ada Strateginya, 7 Cara Ini Membolehkan Anda Dapatkan Tiket Dengan Harga Murah

No Comment

Jika membeli sesuatu, atau ingin menginap di mana-mana tempat percutian, anda pasti akan membuat tempahan seal mungkin, kerana ingin mendapatkan harga yang lebih murah. Sudah menjadi kebiasaan, apabila membuat tempahan pada saat-saat akhir, harga yang ditawarkan mungkin sedikit mahal.

Begitu juga dengan pembelian tiket kapal terbang, yang memerlukan anda membeli lebih awal, lagi-lagi dengan tawaran, dan diskaun yang diberikan, kadang kala, beberapa bulan sebelum penerbangan, anda sudah membeli tiket kapal terbang.

Tapi, bukan itu sahaja, terdapat beberapa tip lagi yang anda boleh lakukan, untuk mendapat harga tiket kapala terbang dengan lebih murah. Berdasarkan perkongsian dari laman, Cuti-Cuti Malaysia Original, anda harus pastikan, 7 perkara ini dilakukan terlebih dahulu, untuk mendapatkan harga tiket yang lebih berbaloi. Jom kita tengok, apa yang boleh dilakukan.


7 TIPS NAK BELI TIKET FLIGHT MURAH

1. Tempah Hari Selasa Dan Rabu

Selasa dan Rabu merupakan salah satu hari terbaik untuk korang beli tiket flight. majoriti syarikat penerbangan biasanya akan tetapkan sistem tempahan pada hari Selasa jam 7.00 malam. Ini dibuat kerana syarikat penerbangan tahu kebanyakan penumpang akan hanya ada masa tempah tiket pada hari minggu. Berdasakan statistik, memang terbukti kebanyakan kita hanya akan belek-belek harga tiket pada hari Jumaat, Sabtu atau Ahad.

2. Tempah Awal, Tetapi Jangan Terlalu Awal

Berdasarkan pengalaman, korang kena tempah tiket sekurang-kurangnya 21 hari lebih awal dari tarikh korang nak terbang. Kebanyakan syarikat penerbangan sudah tetapkan dalam sistem untuk mencapai seberapa banyak jualan tiket yang boleh. Jadi, di dalam sistem tersebut sudah ditetapkan kuota tertentu tiket-tiket penerbangan yang dijual pada harga yang sangat murah.

Contohnya, dalam sistem ditetapkan penerbangan dari Kuala Lumpur ke London, hanya 20 penumpang terawal akan dapat menempah tiket pada harga terendah. Sementara 200 penumpang seterusnya akan mendapat harga medium dan selebihnya lagi mungkin lebih mahal. Pendek kata, sistem syarikat penerbangan memang akan tetapkan harga tiket berdasarkan margin yang syarikat itu mahukan semasa mereka hendak terbang dari Kuala Lumpur ke London.


3. Hari Terbang Yang Sesuai

Cuba korang tempah tiket untuk terbang pada hari Selasa atau Rabu. Kebanyakan syarikat penerbangan memang akan tetapkan dua hari ini sebagai ‘hari kurang sibuk’ untuk sistem tempahan. Lapangan terbang juga selalunya kurang sibuk pada kedua-dua hari ini, berbanding Jumaat dan Ahad yang mana sistem tempahan dan lapangan terbang akan menjadi sangat sibuk.

4. Cari ‘Best Deal’ Untuk Penerbangan Antarabangsa

Kebanyakan syarikat penerbangan akan tawarkan ‘Best Deal’ kira-kira 11 hingga 12 minggu lebih awal untuk penerbangan antarabangsa. Jadi, korang kena rajin periksa harga tiket dalam tempoh ini.

5. Pilih Untuk Mendarat di Lapangan Terbang Kecil

Korang boleh cuba teknik ini, iaitu turun di lapangan terbang yang bukan ‘lapangan terbang utama’ bagi sesebuah destinasi itu. Contohnya, kalau korang nak ke London, biasanya ramai akan terus pilih untuk mendarat di Heathrow. Lepas ini, jangan turun di heathrow, sebaliknya korang cuba turun di lapangan terbang ‘kecil’ yang hampir dengan Heathrow seperti lapangan terbang di Manchester. kemudian, dari Manchester korang naik train ke London. Cuba cara ini. Mesti lagi murah!


6. Buang ‘Cookies’

Yang ini ramai yang tidak tahu. Sila buang cookies pada komputer riba, telefon pintar dan pc korang sekiranya korang dah melawat laman web penerbangan 30 hari sebelum itu. Sebab melalui cookies ini, sistem tempahan syarikat penerbangan akan andaikan yang korang sudah tengok laman web mereka berulang kali. Jadi, sistem tempahan akan tetapkan harga yang sama sahaja walaupun anda sudah masuk laman web itu berulang kali. Kadang-kadang, harga naik lagi ada! Jadi, korang amalkan tabiat padam cookies pada internet browser korang tu. Kalau tak tahu nak delete sila tanya Encik Google!

7. Bandingkan Harga

Jangan malas untuk google dan bandingkan harga tiket yang korang mahukan dekat laman-laman web yang lain. Jangan hanya tertumpu pada satu laman web sahaja. Korang akan terkejut sebab kadang-kadang akan jumpa ada harga tiket yang lagi murah daripada syarikat penerbangan yang sama. Berikut merupakan search engine yang aku kerap gunakan untuk travel:

a. Skyscanner
b. CheapFlight
c. Momondo
d. Kayak
e. Google Flight
f. Ita Software

Pastinya, tip sebegini sangat membantu, mana tidaknya, anda dapat menjimatkan perbelanjaan untuk membeli tiket penerbangan. Selepas ini, jika ingin ke mana-mana, boleh merujuk kembali tip ini, dan cari tarikh, dan hari yang sesuai untuk membeli tiket. Jom bercuti dengan bijak. – Siakap Keli

BACA: Berdepan Kesukaran Mencari Parkir Di Kawasan Lapangan Terbang? Ikuti Perkongsian Ini Untuk Mendapatkan Ruangan Parkir Dengan Mudah
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli