Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Jangan Beli Hartanah Dalam Kategori Ini, Untuk Elakkan Tidak Mendapat Hak Pemilikan, Peguam Ini Perjelaskan Risikonya

Ditulis oleh akmal aziz, 18 Dis 2016
No Comment

Hartanah merupakan satu aset yang ingin dimiliki oleh semua orang. Ini kerana, ada hartanah yang boleh digunakan untuk mendapatkan duit tambahan, juga ada hartanah yang akan memberi pulangan yang tinggi dari tahun ke tahun.

Ianya merangkumi pelbagai jenis, seperti rumah, juga tanah, yang kebanyakan dari kita masih lagi berusaha untuk memiliki kedua-duanya sekali. Jika ada tanah yang ingin dibeli, anda haruslah bijak, dan tidak terjerumus dalam membeli tanah yang mempunyai risiko, seperti tanah lot.

BACA: Berkeinginan Untuk Membeli Tanah Lot? Ketahui 10 Risiko Beli Tanah Lot Bangunan Yang Tiada Geran Individu

Bukan itu sahaja, terdapat beberapa jenis lagi hartanah yang anda perlu elakkan, dan jika anda sudah tersilap langkah, anda mungkin akan menghadapi masalah. Berdasarkan perkongsian dari Peguam Hartanah, saudara Salkukhairi Abd Sukor, terdapat beberapa kategori hartanah yang tidak harus dibeli oleh anda, kerana rsikonya. Jom kita baca perkongsiannya.


JANGAN BELI HARTANAH DALAM KATEGORI INI KERANA IANYA BERISKO

Masih ramai masyarakat kita khususnya orang Melayu yang terlibat dengan pembelian hartanah berikut walaupun telah dimaklumkan akan risikonya. Antaranya:

1. Beli tanah lot banglo tiada geran indivudu berstatus bangunan

2. Beli tanah felda / tanah GSA

3. Beli rumah sambung bayar loan pemilik

4. Beli tanah pusaka sedangkan dalam geran masih nama si mati

5. Beli rumah dalam geran masih nama pemaju dan belum dipindahmilikkan kepada pemilik asal, dan pemaju pula telah "bankrup".

6. Beli hartanah yang bukan milik pemilik sebenar

7. Beli tanah TOL

8. Beli rumah dengan pemaju yang tiada lesen pemajuan perumahan yang sah

9. Beli rumah murah di bawah skim yang pelik-pelik

10. Beli rumah lelong yang ada kaveat

Alasan kenapa ramai orang kita beli hartanah di atas adalah kerana IANYA NAMPAK MURAH walaupun hakikatnya ianya tidak lah murah mana pun.

Apalah gunanya beli murah kalau hartanah yang anda beli tersebut tidak akan menjadi milik anda pun. Bahkan anda akan berhadapan dengan pelbagai masalah dan kesusahan yang memeningkan kepala anda selepas membelinya. Adakah ianya berbaloi?

Bila saya nyatakan ianya berisko, ramai yang tanya dari sudut mana yang dikatakan berisiko tersebut?


Sebenarnya risiko-risko tersebut wujud dari banyak sudut. Antaranya:

1. Hartanah tersebut tiada geran indivudu. 

Apabila tiada geran individu, bagaimanakah ianya boleh dipindahmilikkan kepada pembeli. Sedangkan dari segi perundangan, hak, kepentingan dan pemilikan seseorang terhadap sesuatu hartanah hanya diiktiraf dan dilindungi oleh undang-undang apabila ianya telah dipindahmilikkan kepada pembeli tersebut. 

Contohnya beli tanah lot tiada geran individu berstatus bangunan. Mustahil ianya boleh dipindahmilikkan kepada nama anda sedangkan geran individu pun belum wujud.

2. Pemilik berdaftar dalam geran bukanlah nama pemilik sebenar. 

Jika pemilik berdaftar dalam geran masih nama orang lain, bagaimanakah ia boleh dipindahmilikkan kepada nama pembeli. Jika hendak dipindahmilik terpaksalah dipindahmilikkan kepada nama pemilik asal terlebih dahulu, kemudian barulah boleh dipindahmilikkan kepada nama anda. 

Contohnya beli tanah pusaka yang masih nama si mati, beli hartanah dalam geran bukan nama pemilik asal dan beli rumah di mana dalam geran masih nama pemaju.

3. Terdapat halangan perundangan yang menyebabkan ianya tidak boleh dipindahmilikkan kepada nama anda sebagai pembeli. 

Misalnya pembelian tanah TOL atau beli tanah felda / tanah GSA, di mana pindah milik tidak boleh dibuat melainkan atas kebenaran bertulis daripada pihak berkuasa yang berkenaan. Begitu juga dengan beli rumah lelong yang ada kaveat di mana ianya tidak dapat dipindahmilikkan kepada nama anda melainkan kaveat tersebut dibatalkan atau ditarik balik.

4. Transaksi tersebut tidak mematuhi peruntukan undang-undang atau tidak mematuhi amalan guaman hartanah yang sebenar. 

Misalnya, beli rumah dengan cara sambung bayar loan pemilik asal atau beli rumah dengan pemaju yang tiada lesen pemajuan perumahan yang sah atau beli rumah melalui skim perumahan yang pelik-pelik dan tidak diiktiraf oleh undang-undang atau amalan guaman hartanah yang biasa.


Apabila saya nyatakan ianya berisko, mesti akan ada yang tanya, bagaimanakah kalau saya buat Surat Perjanjian, atau buat Surat Kuasa Wakil, Surat Ikatan Amanah, Surat Akuan Bersumpah dan lain-lain surat untuk melindungi hak saya? Dan saya lantik peguam untuk sediakan nya. Adakah ianya masih lagi berisko?

Saya akan jawab soalan tersebut dalam posting akan datang.

Sebelum tu jika posting ini bermanfaat , sila LIKE/KOMEN/SHARE.

- Siakap Keli

BACA: Lakukan 5 Perkara Ini Terlebih Dahulu, Sebelum Buat Keputusan Untuk Menjual Rumah
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "