Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Di China, Pemandu Yang Memandu Dengan Lampu Tinggi Dihukum Tenung Cahaya Lampu itu Selama 1 MinitSHENZHEN - CHINA. Polis di selatan China mendenda pemandu yang menggunakan lampu tinggi semasa memandu dengan menyuruh mereka merenung cahaya lampu itu selama satu minit.

Foto hukuman itu dikongsi oleh laman web Weibo Polis Trafik Shenzhen yang mana menunjukkan pemandu dikehendaki duduk diatas kerusi dan merenung lampu kereta tinggi selama seminit.

"Malam ini kami menjalankan denda ke atas pemandu yang menggunakan lampu tinggi," tulisnya dalam perkongsian yang mendapat lebih dari 80,000 likes dan lebih 90,000 perkongsian.

Selain denda itu, pemandu yang melakukan kesalahan tersebut turut didenda 300 Yuan (RM185).

Kaedah hukuman itu pernah dijalankan pada 2014 dan mendapat kritikan ramai. Namun ia dilaksanakan semula pada Selasa lalu.

Kebanyakan netizen bersetuju dengan tindakan tersebut sebagai pengajaran kepada pemandu yang mementingkan diri dan tidak bertimbang rasa.

Pada tahun lepas, polis trafik Shenzhen menjalankan hukuman unik kepada pejalan kaki yang melanggar undang-undang dengan menyuruh pesalah mengawal lalu lintas dengan memakai topi hijau dan jaket jika tidak mahu membayar denda yang dikenakan.

Foto 2014

Foto 2014

Foto 2014

Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli