Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Lelaki Ini Kongsikan 10 Tip Untuk Membantu Anda Melepasi Imigresen Apabila Melancong Di Luar Negara

No Comment

Jika berada di luar negara, sudah semestinya banyak perkara yang perlu dititikberatkan, ini bagi memastikan tidak mempunyai masalah jika berada di tempat orang, jika tidak ianya akan melambatkan proses, atau mungkin menyebabkan diri ditahan pihak berkuasa.

Begitu juga jika berada di lapangan terbang, sama ada untuk berlepas, mahu pun ketika transit. Ini adalah saat di mana rasa berdebar, gemuruh kian tinggi, walaupun tahu tidak mempunyai barang yang salah atau membawa barang yang terlarang, tetapi apabila sudah tiba di imigresen, hati mula berdebar.

Untuk memastikan kelancaran sewaktu proses di bahagian imigresen, saudara Mazlan Zonan kongsikan tip yang boleh dilakukan, agar melepasi imigresen dengan mudah. Mungkin ia dapat memberi sedikit pencerahan buat anda selepas ini. Jom kita tengok apa yang perlu dilakukan.


Ade yang mintak tips camne nak lepas immigration dengan bergaya,hhahahaha. Aku pun tak tahu nak cakap macam mana, sebab aku pun main redah aje.

Tapi based on pengalaman and pembacaan aku, belum confirm lepas, tapi apa-apa hal pun buat dulu kemudian tawakkal, sebab kesian orang-orang yang betul-betul nak travel tapi tak dapat nak lepas border.

Ini boleh dijadikan tip:

1. Kena ada ticket return balik Malaysia, tak kisah la betul ke palsu, pastikan sampai KL, setakat onward tiket belum tentu boleh lepas. And kadang ko tak boleh checkin langsung untuk fly, aku pernah terkena dekat Sri Lanka. Flight pergi Istanbul tak bagi checkin sebab tak ada tiket return walaupun aku ada onward tiket ke negara sebelah, end up aku tersadai 4 hari kat Colombo Airport sebelum fly balik KL.

2. Arrival card, pastikan isi borang dengan betul terutama alamat hotel and phone number, aku selalu letak nombor hotel, selalu yang buat sangkut benda ini la. Jangan sampai timbulkan persoalan, sebab akan menyebabkan dia banyak tanya nanti.

3. Booking hotel, kadang dia nak tengok kita punya booking hotel sepanjang perjalanan kita, so buat benda ini siap-siap.

4. Pastikan passport valid lebih 6 bulan. Kalau cross banyak country, pastikan border terakhir kita nak cross tu, passport kita masih lebih 6 bulan. Aku pernah terkena dekat Singapore, nasib baik masuk opis boleh talk lagi. Kalau kena dekat Japan, nak cakap pun payah, kena tendang gitu aje. 

5. Jangan bawa barang-barang terlarang, jangan bawak barang-barang yang kena declare dekat kastam, itu semua punca carita jadi panjang, huhuhu. Sebab satu soalan dia akan berjangkit sampai ke content dalam phone, semua dia siasat.


6. Pastikan phone bebas dari content-content berbahaya, seperti lucah, terrorist, or planning nak kerja sana. Incase kena tahan, benda-benda ini punca kita ke dalam dulu, sebelum dihantar pulang.

7. Pastikan korang ada itinerary yang legit, tahu mana nak pergi, macam mana, apa saja detail pasal tourist spot. Supaya kita confident nak jawab kalau dia tanya kita nak pergi mana, nak buat apa, sebab itu jangan copy itinerary orang tanpa buat research.

8. Pastikan bawa cash yang cukup, takkan pergi London bawa RM300, memang tak lepas la, kecuali credit card berderet. And semua card atas nama ko, tak apa.

9. Print semua document-document yang diperlukan, semua booking, semua benda la. Pastikan ada hardcopy, tak tahu kalau system down ke, and ada negara yang memang tak ada computer, semua masih guna manual, so benda ini perlu, tapi ini negara-negara terpencil la.

10. Rupa, kena buat muka traveller. Jangan buat muka belacan or muka pemetik apple, hahaha. Ini aku tak tahu nak cakap, kena pergi grooming class, hahaha.

Apa-apa hal pun korang buat la yang terbaik. Kaji, belajar English. Cakap proper English. Senang nak travel. Apa-apa hal, happy travelling. - Siakap Keli

BACA: Jangan Masukkan Kesemuanya Ke Dalam Bagasi Anda, 11 Barang Yang Anda Harus Tinggalkan Jika Ingin Melancong

Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.


Blogger ( 0 ulasan )

Facebook ( comments)

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli