Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

(VIDEO) "Kami Ditahan Secara Tidak Sah," Tolong Bebaskan Kami Daripada Tahanan Israel - Dr Fauziah


Semalam dilaporkan kapal misi kemanusiaan Zaytouna-Oliva 'Women's Boat to Gaza' (WBG) telah ditahan oleh pihak berkuasa Israel di mana daripada 13 orang aktivis yang ditahan itu salah seorangnya adalah rakyat Malaysia, Dr Fauziah Mohd Hasan.

Dalam satu video yang dimuatnaik oleh Freedom Flotilla Coalition memaparkan Dr Fauziah menggesa dan merayu agak pemimpin dunia, kerajaan, rakyat Malaysia dan mereka yang cintakan keamanan supaya melakukan sesuatu untuk membebaskan mereka ini yang ditahan secara tidak sah oleh Israel.

Di dalam video mesej SOS berdurasi 1.03 minit itu, beliau menyatakan penghargaan kepada semua ouhak yang menyokong misi mereka serta kepada mereka yang mendoakan keselamatan mereka dalam menjalankan misi berkenaan.

Selain Dr Fauziah, kesemua 13 aktivis lain turut merakam video sepertinya pemenang Hadiah Nobel 1976, Mairead Maguire dari Ireland dan Ahli Parlimen dari New Zealand, Marama Davidson yang merupakan seorang pengarah dan penulis skrip Amerika Syarikat, Naomi Wallace yang merupakan atlet dan ahli akademik dari Norway, Gerd Von Der Lippe, serta jurulatih dan atlet Turki, Cigdem Topçuoglo.


Tujuan video berkenaan adalah untuk menggesa kerajaan negara masing-masing dan masyarakat antarabangsa memberi tekanan kepada Israel bagi membebaskan mereka yang "ditahan secara tidak sah" atau "diculik" di perairan antarabangsa.

Kapal layar Zaytouna-Olivia berserta 13 aktivis termasuk 3 krew kapal telah ditawan oleh tentera Israel kira-kira 8.58 malam pada Rabu.

Mereka yang berlepas dari Barcelona 21 hari lalu merupakan wanita dari pelbagai latar belakang daripada 12 negara dengan membawa misi pelayaran kemanusiaan dan mesej keamanan sebagai simbolik penentangan masyarakat antarabangsa, khususnya wanita, ke atas kepungan haram rejim Israel ke atas Gaza sejak 2007.  - Siakapkeli.my

Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli