Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Part 1: Itinerary Berserta Bajet, Perjalanan Dua Sahabat Dari Kota London Ke Amsterdam Selama 14 Hari 13 Malam

No Comment

Kita mesti pernah berangan-angan untuk pergi melancong ke negara Eropah, lagi-lagi kalau tengok cerita mat saleh, ala-ala Mission Impossible, yang sering kali berlatar belakangkan tempat menarik, membuatkan hati tak keruan, teringin sangat menjejakkan kaki ke sana.

Tetapi, mana mungkin untuk membuat semuanya pada satu-satu masa kan, mestilah adanya perancangan yang teliti, supaya tidak terlepas untuk melawat ke tempat-tempat menarik. Iya lah, hendak datang, bukanlah selalu, ianya mungkin hanya sekali seumur hidup.

Jadi, admin ingin memberi serba sedikit informasi mengenai bajet dan itinerary ke Eropah, khususnya dari London menuju Amsterdam. Jom kita tengok perkongsian saudari Yusrina Yusup mengenai perjalanan selama beliau berada di sana.

Europe Trip Report ( 29/9/16 - 12/10/16)

Baru berkesempatan nak post. Post ni agak panjang asalnya tapi decided nak divide dua. tak de la nak termuntah baca ya. Europe trip duo je. Sorang diri dari KL, jumpa Fatinah Ibrahim di London. Roughly RM2500 tak termsok tiket flight dari KL-London-Ams-KL, shopping dan makan. Ktorg tak makan sgt. Sehari dalam 1-2x je. Masak masa dekat Mostar sahaja. Yang lain semua makan luar.



29/9/16: Khamis

- Bertolak dari KLIA (Flight 2pagi, transit di AUH)
- Tiba di Heathrow ( 1pm )
- Check in hostel dekat Bayswater
- King Cross
- St Pancras Station
- Regent Street

30/9/16: Jumaat

- London Bridge
- Tower Bridge
- London Eye
- Big Ben
- Westminster Abbey
- Buckingham palace
- Trafalgar Square
- Convent Garden
- Malaysia Hall
- Hyde Park
- Harrods

1/10/16: Sabtu

- King Cross again
- Camden Lock Market
- Portobello Market
- Oxford Street
- Depart to Stansted Airport
- Overnight dekat airport (ada prayer room sebelah toilet. Boleh solat situ)


2/10/16 : Ahad

- Bertolak ke Dubrovnik, Croatia. (Flight 6.30am - Easyjet)
- Tiba di Dubrovnik.
- Terus ke Gruz untuk beli tiket bas keesokkan harinya
- Check in hostel
- Old town (terpaksa batal semua aktiviti malam tu sebab Dubrovnik hujan lebat)

3/10/16: Isnin

- Stradum
- Ancient City Wall
- Fort Lovrijenac
- Natural History Museum
- Cultural-Historical Museum
- Bertolak ke Mostar
- Check in di Mostar



4/10/16: Selasa

- Blagaj Tekija
- Pocitelj
- Kravice Waterfall

5/10/16: Rabu

- Stari Most (Old Bridge)
- Crooked Bridge
- Bertolak ke Sarajevo
- Check in di Sarajevo
- Bascarsija

6/10/16: Khamis

- Lukomir Village

7/10/16: Jumaat

- Bertolak ke Munich. Transit di Zagreb


8/10/16: Sabtu

- Tiba di Munich
- Munich Residenz
- Marienplatz
- Old town

9/10/16: Ahad

- Fussen
- Neuschwanstein
- Marienbrucke
- bertolak ke Amsterdam


10/10/16: Isnin

- Tiba di Amsterdam
- Albert Cuypmarket
- Rjiksmuseum

11/10/16: Selasa

- Zaanse Schans
- Bertolak ke airport
- Bertolak balik Malaysia

12/10/16: Rabu

- Tiba di Malaysia

Total cost:

1. Transportation 

- easyjet (58pound -include luggage)
- bas dubrovnik ke mostar (125,30 Kuna)
- Bas Mostar ke Sarajevo (20KM)
- Bas Sarajevo to Zagreb (50KM)
- Bas Zagreb to Munich (198 Kuna)
- ICE+IC train (43.50 Euro - reserved seat)

2. Accommodation (indvidual)

- London (32 pound)
- Dubrovnik (15 Euro)
- Mostar (25 Euro)
- Sarajevo (21 Euro)
- Munich (34 Euro)
- Amsterdam (22 Euro)

3. Others

- Oyster card (20 pound)
- Tube Heathrow - Bayswater (3,10 pound)
- Stansted Airport Coach (5 pound)
- Dubrovnik Airport Coach (40 Kuna)
- Dubrovnik Card (153 Kuna)
- Mostar Tour (30 Euro)- Luggage fee Dubrovnik - Mostar (8 Kuna)
- Luggage fee Mostar- Sarajevo (1 KM)
- Luggage fee Sarajevo - Zagreb (2KM)
- Luggage fee Zagreb - Munich (15Kuna)
- Store luggage at Zagreb Bus terminal (20Kuna, 5Kuna setiap jam)
- Locker at HBF Munich (6 Euro)
- Sarajevo Tram (3,20KM) - 1,80KM one way
- City Tour Pass Munich (9,45 Euro seorang)
- Bayern ticket (14 Euro)
- Munich Residenz (6Euro)
- Amsterdam 2 day pass (6,25Euro)
- Zaanse Schans Day ticket (10 Euro)
- NS ticket to Schipol Airport (4,20Euro)
- Amsterdam Central Locker (10Euro)
- Lukomir Village tour (80KM)

Pound: 118,10 (~RM626)
Euro: 226,40 (~RM1042)
Kuna: 559,30 (~RM354)
Bosnian Mark: 156,20 (~RM380)

Moga-moga, itinerary dan bajet ini, dapat memberi gambaran serba sedikit akan modal yang perlu dikeluarkan jika ingin melawat ke negara Eropah, khususnya dari London ke Amsterdam. Admin akan kongsikan kelak, tip dua sahabat ini sepanjang pengembaraan mereka. - Siakap Keli





Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.


Blogger ( 0 ulasan )

Facebook ( comments)

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli