Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Ikuti Pengembaraan Dua Sahabat Ini Menjelajah Jongjakarta Dengan Meneroka Tempat Bersejarah Dan Melakukan Aktiviti Menarik

No Comment

Indonesia popular dengan banyak tempat menarik yang boleh dilawati, ianya merupakan antara negara yang turut tersenarai dalam ‘list’ negara yang perlu dilawati oleh kaki travel. Tidak dapat dinafikan juga, Indonesia mempunyai keindahan alam serta budaya yang menarik.

Antara tempat yang wajib dilawati jika ke Indonesia adalah, Bali, Medan, Lombok, mahu pun Jongjakarta. Setiap tempat-tempat tersebut mempunyai keunikan yang tersendiri dan daya tarikan yang mampu membuatkan kita ingin ke sana.

Admin ingin kongsikan, percutian dua sahabat, dalam menikmati keindahan Jongjakarta, dan aktiviti yang dilakukan sepanjang berada di sana selama 5 Hari 4 malam, jom kita usha apa yang dilakukan oleh saudari Nur Fazrin Zahari dan sahabatnya di sana.


Faz & Nadia Jogjakarta Trip 5D4N (11- 15 Oktober 2016)

Assalamualaikum. Ramai yang minta I sharekan pasal my recent trip to Jogja. So, here I share some of my itinerary and activities. Semoga bermanfaat

☛Day 1( 11 Oktober 2016)☚

▶ Arrive at Adisucipto Int. Airport at 11.45 am (Jogjakarta time)
▶ Lunch at Bakso and Mie Ayam Mandiri
▶ Solat zohor & asar
▶ Pantai Parangtritis
▶ Gumuk Pasir Parangkusomo (sandboarding)
▶ Check in Hotel 1001 Malam
▶ Dinner at Jl. Malioboro


☛Day 2 ( 12 Oktober 2016)☚

▶ Golden Sunrise Bukit Sikunir
▶ Telaga Warna (Batu Pandang)
▶ Kawah Sikidang
▶ Arjuna Temple
▶ Borobudur temple


☛Day 3 (13 Oktober 2016)☚

▶ Sunrise Gunung Merapi
▶ Gunung Merapi area (batu alien, mini museum)
▶ Air Terjun Sri Gethuk
▶ Goa Pindul caving and river tubing
▶ Gondola Pantai Timang
▶ Dinner with lobster Pantai Timang
▶ Bukit Bintang



☛Day 4 (14 Oktober 2016)☚


▶ Pantai Pok Tunggal
▶ Pantai Indrayanti
▶ Pantai Sundak (snorkeling)
▶ Pantai Krakal
▶ Bakpia Pathok shopping
▶ Alun-alun Selatan


☛Day 5 (15 Oktober 2016)☚

▶ Kalibiru
▶ Tamansari
▶ Prambanan temple
▶ Depart to KLIA2 at 5.15pm

Details for each activities:

Pantai Parangtritis

▶ 1 jam perjalanan dari bandar Jogja
▶ Entrance fee: 10k
▶ Can do either horse riding or ATV
▶ Horse riding/ Atv: 50k

Gumuk Pasir Parangkusomo
▶ 10 minit dari Pantai Parangtritis
▶ Sewa sandboard : 100k utk 24 jam
▶ Ktorg sewa 1 je and kongsi. Since masa ktorg sampai tue tak ramai orang, abang tue siap ajar dan teman ktorg main lg.


Jl. Malioboro
▶ Ada banyak kereta kuda utk yg malas berjalan
▶ Ada banyak gerai2 makan area nie
▶ Lots of kedai utk shopping Tshirt and souveniers. Sila la tawar utk dptkan harga yg murah
▶ Harga T-shirt 30k shelai

Golden Sunrise Sikunir
▶ 3jam dari bandar Jogja
▶ Ktorg gerak dari hotel pkl 11mlm, and smpai Sikunir pkl 2pg. Then, tdo je dalam kereta sementara tunggu nak start hiking.
▶ Sila booked supir yang tahu jalan. Sbb jln nak ke Sikunir tue sgt gelap, curam dan berbatu2. Quite dangerous to those who plan to drive by yourself.
▶ Ktorg start hiking pkl 3.45 pg. Suhu kat sini sgt sejuk ( around 10-14 degree). Sila bawak jaket tebal.
▶ Subuh pkl 4 pg (waktu jogja). Ada musolla dlm perjalanan nak naik atas.
▶ Route sgt gelap and slippery kalau lps hujan, so sila bawa torchlight or lampu fon and pakai kasut pls.
Around 5am, sunrise start muncul. Sangat cantikkkkk!
▶ Bila turun bawah, ibu2 dh start jual potato sumur. Kawasan Sikunir nie banyak org tanam potato.


Telaga Warna/ Batu Pandang
▶ A picture perfect place
▶ Entrance fee: 10k
▶ View kat sini sgt cantik

Kawah Sikidang
▶ Entrance fee: 10k
▶ Ktorang dpt masuk free kat sini sbb awal pg dan tak ada org jaga
▶ mask: 2k
▶ tmpt nie bau sulphur ia sgt kuat

Candi Ajuna

▶entrance fee: 15k
▶ktorg dpt msk free lg (we are lucky girls!)
▶the oldest temple in Jogja

Candi Borobudur
▶ 2.5 jam dr Sikunir utk ke Borobudur
▶ Buddhist largest temple
▶ entrance fee: 125k (utk student), 250k (normal adult)
▶ sape yang nak pakai student card, make sure expiry date kat student card anda still valid ye. Kat sini sgt strict. I bought mine with student price (im still a student), but my friend tak lepas.
Tour guide: 150k (share berdua with my friend). Alang2 dah bayar tiket mahal kan, tambah la sikit lagi utk dapatkan knowledge. At least travel dapat, ilmu pun bertambah. Plus tour guide selalu tahu port ambik gambar yang best!


Sunrise Gunung Merapi

▶ 1 jam dari Malioboro
▶ gerak dari hotel pkl 4 pg
pkl 5 sunrise dah terpacak atas kepala ye
▶ sunrise jeep tour: 450k per jeep
▶ nanti dorang bawak g Bunker Kaliadem, Batu Alien, Museum Mini
▶ the route mmg agak bumpy. So sesiapa yang pregnant, sila jangan naik!


Air Terjun Sri Gethuk

▶Boleh ambk boat atau jalan kaki ke tempat air terjun
▶ Boat price: 10k
▶ quite nice, tp x sesuai utk mandi-manda sgt pn

Goa Pindul caving and river tubing
▶ ticket price: 150k per person
▶ menyusuri goa pindul dgn guide bercerita psl goa pindul
▶then, river tubing dlm 2km. Nanti akan berhenti kat satu tmpt yg boleh buat platform jump (7m)
▶ then jumpa gak Air terjun pengantin. Katanya sape nak cpt dpt jodoh, sila la mandi bwh air terjun tue. Katanya la.


Pantai Timang
▶ Ambik masa 1jam stgh dari Goa Pindul
▶ jalan agak bumpy dan sempit
▶ biasanya kena berhenti, then ambik ojek utk ke pantai timang. Tapi supir ktorg baik sgt, dia hantarkan ktorg smpai ke pantai timang dgn kereta dia.
▶ cost ojek (motor): 30k or 60k (not sure)
▶ dah sampai sini, kena cuba naik gondola utk menyeberang ke pulau kecik kat tgh laun tue.
▶ Gondola ride price: 200k per person. Harga mahal sikit sbb memerlukan tenaga orang utk tarik tali gondola tue. So pls dont complaint about price here.


Lobster Pantai Timang
▶ Minta supir bawakan. Biasanya dorang tahu tempat yang best.
▶ Harga 5-6 ekor lobster skli dgn nasi : 450k. Share la harga tue dgn berapa orang korg makan.

Bukit Bintang
▶ Tempat nie kat tepi jalan je. Dah ala2 Bukit Ampang pun ada.
▶ Lepak ah kat sini sambil tgk pemandangan malam.
▶ Kat tepi2 jalan nie ada orang jual jagung bakar dan minuman.

Pantai-pantai Gunungkidul
▶ Entrance fee: 10k
▶ Nie fee utk melawat pantai2 sekitar situ
▶ Ktorg sempat singgah kat Pantai Pok Tunggal, Pantai Indrayanti, Pantai Sundak dan Pantai Krakal

Snorkeling at Pantai Sundak
▶ Area Gunungkidul nie ada beberapa pantai yg boleh snorkeling
▶ Snorkeling price: 50k. Price include jacket, goggle, and underwater pic.
▶ Coral ia not bad la. Just snorkel area tepi pantai, so banyak coral yg dah mati. Sebab masa ktorg tgh snorkel tue, hujan turun.

Bakpia Pathok 25
▶ Jogja famous kueh
▶ Harga 1 kotak : 35k utk 20biji


Alun-alun Selatan

▶ kawasan orang ramai beristirehat waktu malam
▶ boleh naik basikal yang berwarna-warni tue
▶ harga: 20k per person

Kalibiru
▶ 1jam perjalanan dari Malioboro area
▶ better pergi awal pagi. Kalau tak, nanti orang ramai dan kena beratur lama.
▶ entrance fee: 10k
spot fee: spot utk ambik gambar tue berbeza2 harga.Kalau nak ambik gmbr kt byk spot, lg byk la kena byr.
▶ spot 1: 15k. Biasanya org paling ramai kat sini. Sbb sini spot yg mula2 org jumpa.
▶ spot 2: 10k. Ktorg ambk gmbr kt sini.
pic price: 20k. Kalau nak photographer ambkkn gmbr, kena byr 5k utk stiap gmbr dan min. kena bli 4 gmbr ye.

Tamansari

▶ the famous water castle
▶ ada kolam tmpt mandi gundik2 raja
▶ entrance fee: 15k
▶ nanti ada guide yg akan cuba utk explainkan psl sejarah tmpt nie kat korg. Bagi la tips kt dia seikhlas hati. Ktorg ng 10k sorg.
▶ sila explore sume kwsn nie. Nanti akan jmp Masjid bawah tanah, tempat orang jual baju yg diperbuat dari buluh etc. ( ini functionnye guide, dia tunjuk sume tmpt)


Prambanan temple
▶ another Unesco World Heritage
▶ personally Borobudur lg cantik dari Prambanan
▶ entrance fee: 117k (student), 225k (adult)
▶ kat sini ktorg tak ambk guide sbb nak kejar masa nk g airport
▶ kat pintu keluar banyak kedai jual souveniers. Keychains kat sini murah2. Boleh dpt harga 1k satu. Kat sini ade gk jual fridge magnet. Tapi gambar2 Borobudur, Prambanan etc dgn harga 10k satu. Sini je yg ktorg jumpa fridge magnet. Kat malioboro tak jumpa pun.

Tips in Jogja:

Jarak antara setiap tempat jauh2. sila plan elok2 masa dan perjalanan korang.
▶ Saya guna khidmat supir sepanjang di Jogja. Untuk memudahkan dan mempercepatkan perjalanan.
▶ Tempat paling murah kalau nak shopping keychain, kat Prambanan temple. Boleh dapat 1000 idr utk satu keychain.
▶ Kalau nak jimat part makan, makan je kat gerai2 tepi jalan or kat lesehan2. Kalau kt restaurant ade je yang murah, tapi kena tahu tempat la.
▶ Trip kat Jogja banyak memerlukan tenaga dan stamina yang tinggi. Bayangkan je nak panjat Borobudur yang bertingkat2 tue. So pls be prepared.
▶ Petugas Airasia kat Airport Jogja sgt strict. Slps pemeriksaan imigration, akan ada petugas yang akan timbang bag setiap org. Sape yg bag berat lebih dr 7kg, kena chck in baggage on the spot.
Subuh kat jogja pkl 4 pg, maghrib pula dlm pkl 5.30 ptg cmtue. So, siang kat jogja sgt cpt dan malam pun sgt cpt. Sila la plan trip anda baik2 ye.
▶ Check cuaca kat Jogja sblom beli tiket. Lbh baik g Jogja time musim panas, kalau musim hujan nanti tak best nak jalan2.

Cost breakdown:

▶ Flight (return): RM131
▶ Hotel 1001 Malam (5D4N): 1360k/2 = 680k (RM218) per person
▶ Supir: 450k per day X 5days= 2250k/2 = 1125k (RM368) *mahal sbb berdua je
▶ Entrance & Activities: 1312k per person (RM420)
▶ Makan : 400k (RM120) * include lobster

-Semua cost adalah selepas bermacam penjimatan ktorg lakukan. Haha
-Semua iti ini sangat padat dan sangat memenatkan
-Sila buat iti ikut kesesuaian trip Ekoputro Rahmawantoo, Didik Hendri Wibawa Hendri -Siakap Keli

Around Alien Stone place, Gunung Merapi, Yogyakarta. 

Sumur Gumuling, Tamansari Ngayogyakarta.

Nasi Gudeg (Nasi+ gulai nangka+ tauhu+ tempe+ telur pindang+ kulit lembu goreng)

Pantai Parangtritis

Pantai Timang. Gunungkidul

Gondola ini asalnya digunakan untuk nelayan menangkap lobster di pulau kecik di hujung sana

Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.


Blogger ( 0 ulasan )

Facebook ( comments)

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli