Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Dengan Bajet RM500 Seorang, 5 Sahabat Ini Dapat Bercuti Ke Sabah Selama 5 Hari 4 Malam (Termasuk Tiket Flight)

No Comment

Jika dapat merancang percutian dengan bajet yang sangat rendah, sudah semestinya ianya memberikan kepuasan yang sangat besar. Mana tidaknya, perbelanjaan yang perlu dikeluarkan tidaklah sebegitu banyak, dan pada masa yang sama dapat melawat ke tempat-tempat yang menarik.

Namun, dalam memastikan bajet yang dikeluarkan tidak begitu tinggi, segala perancangan perlu dibuat dengan lebih teliti. Dan bajet mungkin dapat dikurangkan lebih rendah, jika pergi bercuti secara berkumpulan kerana segala perbelanjaan akan dibahagikan sama rata setiap seorang.

Jom kita tengok, dengan bajet kurang RM500, apa yang boleh dilakukan selama 5 hari 4 malam di Sabah. Saudari Yana Suhaimi ada itinerary lengkap percutian bersama teman rapatnya. Meh kita usha sikit.


Trip ke Sabah kurang dari RM 500 seorang

Alkisah aku baru balik Sabah minggu lepas..so ramai PM tanya pasal review p Sabah kt insta,wechat n tweet..disebabkan aku jnis private semua benda alah tu so ak publish Kat fb mudah org cari...

Okey trip Sabah ni aku p 5 hari 4 malam bersama² geng² sek rendah aku okey..alhamdulillah kami bff skrg ni walaupon zaman sek dulu merata2 p bergaduh bagai...

Okey fokus pada point asal..

FULL BAJET UNTUK 5 ORANG :

°°Hotel 5 hari 4 malam (rm 343.94)
°°Kereta saga 5hari (rm 400)
°°Minyak (rm 90)
°°Pulau (rm 340) (rm68 seorang) termasuk harga² Bayaran tambah
°°Makan seafood 2x (rm250)
°°Dairy farm (rm25)
°°Fish Spa (RM 25+ 4)
°°Hotspring (RM 15)
°°Kinabalu Park (RM 15)
°°aiskrim dairy farm (RM 26.50)
°°lokan bakaq (RM 24) dua set

*seorang = RM 311.70 + makan RM 50 + tiket rm 120

TOTAL = RM 481.70 seorang

JADUAL PERJALANAN

HARI 1

-Smpai KK
-Ambik kereta sewa, makan n solat
-Terus g Kundasang
- check-in hotel Ayana Hotel
- jalan² area Kundasang
- makan kepak ayam
- makan malam Kat restoran Panataran....depan Kinabalu park
- balik rehat hotel


HARI 2

- sblm koi 8 dah gerak Desa farm
- ikan spa ( lupa nma )
-kolam air panas Poring
- Crystal Hill
- pasar sayur n buah buahan Kundasang ( macam Cameron)
- balik tidoo

HARI 3

- awal pagi Kinabalu Park
- pusing Kundasang sepuasnya cari makanan.
- turun KK
- singgah Jambatan Tamparuli
- makan lokan bakar di area uitm Sabah
- singgah usya UMS
- jalan² pasar Philippines
- makan seafood Kedai Glam seafood ( Kedai kuning)
- tido

HARI 4

- siap p Jesselton Point untuk cari pakej ke pulau..ambik 3 pulau terus smpai petang( kaunter 10)
-lpas maghrib jalan² pasar malam ( depan pasar besar)
- makan seafood Kedai Haji Manja
- balik tidoo

HARI 5

-siap shopping area plaza mall situ
- shopping area pasar Philippines bnyk kdai² menarik area situ
- pusing² Kota Kinabalu
- tanjung Aru
- balik

#Tips #Sabah

1- Mai Sabah pliss baca review banyak², pastu tulis ala² nak p luaq negara tu..baru best x tertinggal apa²

2- Booking awal² hotel, homestay, hostel, area Kundasang k..jgn gedik² time smpai baru nak cari..jawabnya tido dalam keta la..

3- Sewa Kereta awal² sekurang²nya sebulan sebelum p..nnt susah dapat yang mahai².. Aku sewa saga..meh ak promot Abang ni 013-877 7156..murah sguh.

4- Pi kundasang dulu smpai²..Kk destinasi selepas tu..n pulau btter p hari 2 hari sebelum balik..nnt hitam muka

5- Makanan di Kundasang kuantiti 1 pinggan tu banyak tau..satu pinggan boleh makan untuk 2 orang hehe..

PEKAN NABALU
•Sampai kundasang jumpa Pekan Nabalu..Kat sini boleh la nak usya² barang kraf...ada mcm² hasil kraf


AYANA HOTEL
•Kami stay Ayana Hotel..seyes cantik n prived sesuai untuk kami yang bising ,x mengganggu org lain tido hahah...
•Hotel, chalet, homestay or apa saja hampa boleh servay kat Google, trivago, agoda n fb..aku usya agoda ja...dapat cari hotel yg murah..maklumla bajet kan..

PEKAN KUNDASANG
•Jalan² pasar sayur n buah buahan segar tepi² jalan tu..macam² ada macam pasar Cameron tu..
•cari kepak ayam madu famous area Kundasang warl memories.. Orang ckap kepak ayam depan tandas awam ( buruk sgt clue dy ) Seyes sedap. Try tau
• kalau pagi akan nampak view gunung Kinabalu dari tengah² bulatan gobis tu..cmfem gmbaq cantik.

DESA PARK
• pukul 8 pagi or awal lagi gerak p Desa Park..sebab pagi² hg akan dapat view gunung Kinabalu n tengok lembu ala² hg ddk Kat new Zealand haha..
•bayaran rm5 seorang.
•Jangan lupa makan aiskrim n susu kotak dy tau..sedap terbaik..ak yang x minum susu lembu pon boleh telan.
•Bleh tgok orang perah susu lembu jugak( xsmpat asyik Sgt tgkp gmbaq)


FISH SPA
•ikan kelah bayaran rm3 seorang..disini kita boleh letak kaki biaq ikan main² sambil buat rawatan spa kat kaki..kalau sapa yang berminat untuk mandi bersama ikan pon boleh..awal² memang geli n takot..lama kelamaan okey ja best...wajib mai sini walaupon jauh cikit..

KOLAM AIR PANAS PORING
•bayaran masuk sini RM 3 seorang..Dalam ni ada kolam ayaq panas n mcm2 aktiviti seperti conopy walk. Disebabkan kami mmg nak mai bercuti so kami just p bahgian ayaq panas ja..
•tips bawak baju salin n sebab rugi x mandi kolam air panas sini sebab dy bahagikan by group..so leh la mandi² tanpa rasa segan sangat..

CRISTAL HILL
• jalan ke atas dugaan gila..xtau pon apa ada atas sja try..last2 rupanya view dy seyes menggoda jiwa..time kami p dah nk maghrib so lagi cun bila nmpk matahari merah² kat Gunung Kinabalu..sini sebenarnya Hotel.. Sapa nk berbulan madu sesuai sangat

KUNDASANG PARK

• Bayaran RM3,  Masuk² p belah kiri k, kalau belah kanan xdak ap..just ad tugu ja...sini cuaca dia xtentu..tapi suhu sini sejuk sangat sampai kadang² kabus penuh walaupon tengahari ( kata orang la).sini hampa akan tengok ramai orang excited nak naik atas...aku n geng hanya mampu melihat hahaha

KUNDASANG WAR MEMORIAL
•RM 3..sini tempat bersejarah..kawasan dia dekat ja area Kundasang ni...tempat² bersejarah zaman dulu.



LOKAN BAKAR
•Sini destinasi wajib hampa kena p, tempat ni dah lama bertahun2 dah wujud..antara sumber pendapatan kawasan ni...Lokan bakaq ni harga mampu makan selonggok 12, 8, dll aku pon lupa dah... Specialnya sini lokan n puding kelapa.. Seyes try la puding dy terngiang² rasa dy wey..Sedapp.

PASAR PHILIPPINES

•Sini terkenal dengan tempat jualan barang² mutiara n barang kraf yang lain..so sini kira kawasan perlancongan utama la bagi KK ni..sini banyak pilihan untuk dijadikan cendramata bawak balik kampung...tergodaa smpai rambang mata.

PASAR MALAM PHILIPINO

•Kawasan dia berhampiran n berdepan dengan pasar philipin tu ja..yang membezakannya sini bukak malam sahaja dari jam 7
•Tapi rahsianya sini harga dy jauh lebih murah dari pasar philipin..kadang² 2x ganda okey...so tips shopping beli la di pasar malam ni...Barang yang sama dengan harga berlainan..mengapa bayar lebih...so pandai² la memilih

KEDAI MAKAN SEAFOOD
•Makan seafood kat area todak...sini macam² kedai ada...pilih ja...malam 3 n 4 kami makan di Kedai meja kuning n Haji Manja..knp 2x p makan seafood?? sebab rasa berbaloi n kalau balik semenanjung x makan dah oii hahha (sekali makan RM 100,so bhagi 5 just RM 20 ja..mana x p melantak 2hari hahah)

PULAU MANUKAN,SAPI MAMUTIK

• sebelum nak p pulau kami kena usya harga pakej pulau kat Jesselton Point Waterfront...sini banyak pilihan kaunter yang hampa semua boleh pilih...dia ibarat macam TBS tu la..pilih mana perkhidmatan n harga yang korang nak ambik...kami ambik pakej 3 pulau terus..dekat kauter 10.. Aku recommend sini sebab bagi aku khidmat diorg terbaik sangat..sebab :

Harga pakej 1 pulau RM23; 2 pulau RM33; 3 pulau RM43
Sewa n bayaran terminal fee ( rm25)
*Total RM68 seorang

•Jeket keselamatan dy baru n warna oren.mudah dari jauh kenal haha
• tips time pulau ni bawak makan untuk makan sepanjang hari kat pulau tu, hmpa jangan takot la hitam ka. rugi wey mai Sabah x mandi laut, ayaq dy ya Allah cantikkkk

TIKET FLIGHT
•beli awal² insyaAllah sekarang AirAsia asyik buat promosi ja...beli ja...prinsip ak beli ja..klu x beli sampai tua dok pikiaq duet xdak... Tiket p balik kami RM 120 seorang.

Setakat ni saja aku mampu tulis, maaf kalau ada ayat utara aku keluaq sejak aku dok kampung ni pekat utara aku haha, apa2 pon ni ja aku boleh tolong..pesanan aku p mana pon banyak² la membaca pengalaman orang lain kat mana² web sebab dengan cara itu kita x terlepas sesuatu yang istimewa dalam trip kita.. Selamat ke Sabah..sampaikan salam cinta aku pada gunung Kinabalu ye. - Siakap Keli





Belakang tu view dy cunn hbis hbaq hg


Nampak view cantik dari Crystal Hill

Puding kelapa sedappp

Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.


Blogger ( 0 ulasan )

Facebook ( comments)

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli