Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

"Biar Main Parit, Panjat Pokok, Jangan Asyik Terperap Dalam Rumah", Perkongsian Dari Seorang Ibu Dalam Membesarkan Anak Lelaki

No Comment

Sebagai seorang ibu dan bapa kepada anak-anak, sudah semestinya akan menempuh cabaran dalam membesarkan mereka, ianya adalah norma kehidupan yang perlu dihadapi jua, tidak kiralah sewaktu anak kecil, atau ketika mereka remaja. Pelbagai karenah dan ragam anak-anak akan sentiasa mewarnai kehidupan yang membuatkan ibu dan bapa tersenyum gembira.

Bagi mereka yang mempunyai anak lelaki yang ramai pula, cabaran yang perlu dihadapi lebih mencabar. Mana tidaknya, anak lelaki dikatakan mempunyai aura yang berbeza dengan anak perempuan, mereka lebih bertenaga dan lasak, sebab itu jugalah ianya memerlukan kekuatan mental dan fizikal yang kuat dalam membesarkan anak lelaki.

Tidak bagus juga, jika kita menghadkan pergerakan mereka, dengan melarang mereka melakukan apa yang mereka minati. Admin ingin kongsikan, bagaimana seorang ibu mendidik, dan membesarkan empat orang anak lelakinya dengan caranya tersendiri, mari kita hayati perkongsian dari saudari Khadijah Tahirah Seikh Salim dalam mendidik anak lelakinya.


ANAK LELAKI.

*Ada anak lelaki kena baca sampai habis.

Anak lelaki banyak energy.
Anak lelaki suka berlari.
Anak lelaki suka bergusti.
Anak lelaki perlu keluar kena matahari, nanti dapat tidur berquality.
Anak lelaki perlu keluar kena matahari supaya mood jadi happy, kurang depresi, tingkatkan memory.
Semua ni ada scientific study.




Anak lelaki perlu terapi alami.
Ada penyembuhan pada alam semulajadi.
Biar main parit. Panjat pokok sana sini.
Ini untuk tabung emosi.
Buka kasut, sentuh tanah, jalan tanpa alas dikaki.
Badan dapat create sistem immunity.
Dapat neutralize cas negative.
Kita nak restore humanity.



Jangan asyik pegang controller Dan main psp.
Terpekap dalam rumah, dinding kanan kiri.
Dihadapkan pasif skrin entertainment dari phone sampai tv.


Beri anak lelaki haiwan peliharaan.
Tak kisahlah walaupun ikan guppy.
Supaya belajar rasa empathy.
Moga besar jadi suami mithali.
Tak da la ego meninggi. (Kannnn)


Anak lelaki perlu ayah disisi.
Untuk jadi idola diri.
Spend lah time ke masjid. Suggestion saja ni.
Kalau buat Allah sukai.



Anak lelaki perlu ibu, sentiasa dengar Dan mengasihi.
Memang macam-macam perangai dia buat, kadang-kadang sakit hati.
Jiwa kena kental, sabar tidak bertepi.
Cakap sekali belum tentu bergerak.
Kenalah ingatkan beberapa kali.
Bukan semberono ya.
Ada cara dan seni.
Otaknya tak boleh proses banyak benda, satu arahan satu situasi.


Rasa-Rasa nak mengamuk, cakap pada diri,
Ini amanah Illahi
Tugas kita bukan menghakimi
Tapi mendidik
Beri kasih sayang, tanpa belah bahagi.



Ini soalan yang last sekali
Dah peluk anak lelaki pagi tadi?
Sekejap saja mereka membesar
Peluklah selagi berdenyut nadi.


-Siakap Keli
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.


Blogger ( 0 ulasan )

Facebook ( comments)

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli