Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Backpackers Tiga Sahabat Ke Korea Selama 8 Hari 7 Malam Dengan Hanya RM2,300 (Termasuk Tiket Flight)

No Comment

Dapat bersama teman rapat sememangnya satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan, lagi-lagi jika pergi bercuti ke negara yang tidak asing lagi, iaitu Korea. Ianya kini sudah pasti menjadi tempat yang ingin dituju, kerana keindahan pulau yang ada serta tempat popular seperti Gangnam Street.

Demam Korea sudah tersemat di Malaysia sejak beberapa tahun dahulu, dan dapat meluangkan masa selama 8 hari 7 malam sudah semestinya peluang yang tidak akan dilepaskan, dengan lagu 2PM yang tengiang-ngiang, di kepala seperti 'Fly To Seoul' sudah cukup menambahkan lagi keterujaan untuk ke Korea, jom kita ikuti pengembaaran merentasi Korea bersama saudari Suermi Borhan ke negara Running Man ini.


Annyeonghaseyo..

Finally we did it. Selama 8 hari 7 malam kitorang 3 sekawan berjaya explore Korea dengan susah, senang, segala jenis pahit getir. Alhamdulillah. ternyata kesabaran tu penting yaaa. Hahahaha.

Jom nak cerita perjalanan kitorang kat sana. Macam biasa kakak2 semua ni tak suka pakej2 bagai. Jadi kita challange diri lagi pegi backpackers. Start dari KL ke Incheon Airport ( 6 hours) rushing terus ke Gimpo airport ( 30 minutes) flight terus ke Jeju Island (1 hour). Hari pertama dah pengsan. Hahaha.

1,000 won = RM3.68. Dengan berbekalkan RM2,300, anda bole tawan Jeju Island, Seoul, Everland & Nami Island dengan jayanya termasuk ticket flight ke seoul, flight ticket ke jeju, 3 jenis hotel, kereta sewa, segala ticket masuk. semua dah ALL IN.

*flight tickets AA (return) = RM628 - beli time promotion
*flight ticket Jeju Air (return) = RM373.58 - beli 2 minggu sebelum


DAY 1
*flight from KUL to Seoul
*transfer to Gimpo Airport --> flight to Jeju Island
*tiket subway ke Gimpo Airport = 3,480 won (RM12)
*planning nak tido kat airport tapi airport Jeju tutup pukul 11 malam.
*last minute plan --> decide tido kat Jeju Dedu Seawater Park = 9,000 won (RM33)
*Taxi ( kena ambil 2 taxi ) = 2,789 won (RM10.26)


DAY 2
*Taxi to Airport ( kena ambil 2 taxi juga)= 2,789 ( RM10.26)
*Car Rental (booking kat "Lotte rent car" untuk 2 hari) = RM 270.92/3 person = RM90.30
*Minyak kereta = 32,000/3 person = 10,670 won (RM40)
*Hyopjae Beach
*Yongsa Windmill
*Sex & Health Museum
*Teddy Bear Museum = 10,000 won (RM37)
*Late Lunch (kimbab + sweet potato) = 12,000 won/ 3 person = 4,000 won ( RM14.72)
*Jeju World Cup Stadium
*Cheongjiyeon Waterfall = 2,000 won (RM7.36)
*Jeongbang Waterfall = 2,000 won (RM7.36)
*Olle Night Market - bole beli souvenir kat sini
*Check in (Jeju R Hotel - booking kat Agoda terus bayar guna duit nilai RM) = RM234.46/3 person = RM78.15


DAY 3
*Check Out hotel
*Tangerine Farm
*Pyoseon Beach
*Lighthouse at Pyoseon Beach
*Manjanggul Cave = 2,000 won (RM7.36)
*Mysterious Road
*Flight to Seoul
*T money card (2,500 won) + Top up (50,000 won) = 52,500 won (RM193)
*Check In (Itaewon Inn - 4 days & 3 nights) = 156,000 won/3 person = 52,000 won (RM191)


DAY 4
*Everland Theme Park (beli 1 day pass ticket kat 11 street) = RM103
*Lunch kat Everland = 6,600 won/3 person = 2,200 won (RM8)
*Round2 kat Itaewon


DAY 5
*Nami Island (half day)
*Taxi to ferry = 6700 won/3 person = 2,233 won (RM8.22)
*Zip Line to Nami Island (price including ferry return)= 38,000 won (RM140)
*Lunch di Nami Island = 33,000 won/3 person = 11,000 won (RM40)
*Ehwa Women University (Shooping)
*Korean Dessert Cafe (very recommended) = 8,500 won/3 person = 2,833 won (RM10.43)


DAY 6
*Gyeongbokgung = 3,000 won (RM11)
*Lunch Korean Seafood Pancake = 20,000 won/3 person = 6,667 won (RM 24.53)
*Bukchon Hanok Village
*Namsan Tower
*Cheonggyecheon Stream
*Dinner at Hyang Good (grilled style) = 27,000 won/ 3 person = 9,000 won (RM33)
*Taxi to Banpo Bridge = 3,000 won/3 person = 1,000 won (RM 3.68)
*Banpo Bridge (Han River)
*Check In (K POP hotel - 3 hari 2 mlm) = RM510.36/3 person = RM170.12


DAY 7
*K POP Road Gangnam
*Myeongdong (Shoppping & Food Street)
*Insadong (Shooping)
*Namdaemun Market (shopping)



DAY 8
*Check out hotel
*E-Mart (shopping Makanan Ringan)
*Myeongdong (tak puas shopping makeup. hahaha)
*transfer to Airport by KTX = 6,000 won (RM22)

ALL IN Cost = RM 2300


P/S:
*sesiapa yang berniat nak stay overnight kat mana2 public bathouse yang macam selalu dalam crita2 korea tu. fikir la masak2 dlu. Hahaha.
*nak beli ticket flight ke Jeju memang mencabar tahap kesabaran. sangat2 complicated.
*kalau nak try sewa kereta kat jeju. kena apply international license yaa. bole apply kat JPJ RM150 untuk 1 tahun.
*untuk jeju island, better sewa kereta sebab public transport susah kat situ. bole tawan jeju island dalam masa 2 hari kalau sewa kereta. Hihihi.
*T-money bole beli kat mana2 7E atau GS25.
*Hotel kitorang booking kat Agoda. kalau masa nak confirm tu dia ada bg chooice nak bayar kat hotel atau bayar skrg. choose bayar sekarang. Bayar guna RM. jimatt weyhh.
*kalau korang ramai. book hotel mewah sikit. nanti pandai2 la bahagi. hehehe. lagi ramai lagi murah.
*nak dapatkan makanan halal memang susah. bawa la bekalan makanan dr malaysia yaa.
*kalau x nak beli sim card pun takpa. di seoul, mostly semua tempat ada public wifi. laju pula tu.
*jangan lupa bawa travel universal adapter. - Siakap Keli

HAVE FUNNN






Banpo Bridge, Han River

Bukchon Hanok Village, Nadia Natasha and Haifa Nadia Mohd Seith.

Cheonggyecheon Stream

Cheongjiyeon Waterfall


Gyeongbokgung 

Jeongbang Waterfall

Korean Seafood Pancake.

Light House, in Jeju City.


Mission Completed! Ni roller coster Jea Suk buat mission sambil nyanyi. hahaha. in Yongin.

Myeongdong

Mysterious Road. terbukti, kereta bergerak sendiri bila enjin di matikan. naik bukit pula tu

Patung Jeju. mitos mengatakan, kalau pegang telinga patung ni. akan jumpa jodoh cepat. mitos ja ya, mitos, hahahaha. in Jeju City.

Pyoseon Beach, in Jeju City.



Sedapp weyhh. chicken with cheesee, Nadia Natasha.

Teddy Bear Museum




Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.


Blogger ( 0 ulasan )

Facebook ( comments)

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli