Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Sudah Lama Kahwin Tak Dapat Anak, Bila Mengandung Anak 'Tak Lekat', Nukilan Istimewa Wanita Ini Untuk Rakan Senasibnya

No Comment

Sudah pasti setiap pasangan inginkan cahaya mata, ada meraka yang mudah mendapat anugerah terindah ini dan ada antara mereka terpaksa menunggu sehingga bertahun-tahun dan ada antara mereka tidak dapat menikmati anugerah ini.

Namun, setiap yang terjadi sudah pasti ada hikmahnya, usahlah membandingkan dengan orang lain atau bertanyakan hal ini kepada mereka kerana tanda kita sedar pertanyaan kita akan menyakiti hati pihak lain.

Terpanggil dengan kisah ini, seorang wanita yang merasai kesedihan masih memperoleh cahaya mata telah memuatnaik satu nukilan istimewa kepada wanita diluar sana yang senasib dengannya.

Jom kita baca nukilan beliau.


Pada awal tahun 2015, 2 tahun kawin dan sebumbung dengan suami, kami masih belum ada rezeki dapat zuriat. Dan mase tu sy tekad untuk ‘follow up’.

Untuk yang tertanya tanya apa yang doktor akan buat mase ‘follow up’ sy akan ringkaskan. (Setiap orang lain treatmentnya)

1) Scan perut untuk tengok Cyst
2) Hantar darah untuk check LH, FSH, T4, TSH, PROLACTIN, D21 PROGESTERON
3) Hantar SFA ( SEMINAL FLUID ANALYSIS) sperm suami.
4) HSG (HYSTEROSALPHINGOGRAM) untuk check kedua dua Fallopian Tube.
5) TVS (TRANSVAGINAL SCAN) untuk tengok lebih jelas cyst.
6) On TAB CLOMID 50 MG. Try conceive dengan Clomid.
7) If failed, proceed IUI (INTRA UTERINE INSEMINATION)

Untuk sampai ke point yang ke 7, saya mengambil masa setahun setengah. Sampailah saya proceed IUI dan result pregnancy saya positif. Gembiranya hanya dua hari kerana pada hari ke 3 sy PV bleeding. Doktor sahkan Threathene Abortion. Doktor on kan Duphastone selama 10 hari. Doktor buat ultrasound. Doktor amik Blood test HCG. Hari temujanji doktor annouce, kandungan saya complete misscariage. Chemical pregnancy.

Al fatihah. Tenanglah disana. Jumpa me and your dad dalam syurga sayang.

Setiap kali kita termenung dan merungut, kenapa kita tak lekat lagi ni? Sedangkan ramai yang kat luar sana tak kawin punyalah senang membuahkan hasil? Ingatlah itulah dugaan buat mereka dan kekesalan pasti akan hadir dan menghimpit mereka sepanjang hayat. Allah mungkin mahu mereka sedar bahawa apa yang dilalui dan mereka perolehi adalah hukuman dan mereka harus kembali ke pangkal jalan. Kita yang sentiasa dalam lindungan rahmat Ilahi akan terus diuji dengan erti kesabaran.

Usahlah dibandingkan dengan kita dengan mereka kerana ujian mereka lebih getir dan deras alirnya daripada kita. Mereka dihantui segala musibah sedang kita hanya menantikan keindahan esok hari. Bersabar adalah kunci segalanya.

Sepanjang kita menyusuri hari hari bahagia bersama insan yang kita sayangi, pernahkah kita terfikir bahawa mungkin Allah mahu kita menghabiskan masa berdua dan menikmatinya sehingga kehadiran cahaya mata. Saat hadirnya cahaya mata, tanggungjawab kita juga berganda. Tugasan kita juga tak terkira banyaknya dan berkemungkinan kita tidak lagi semesra dulu bersama pasangan kita.

Berpimpin tangan tidak lagi sebab asyik sibuk menolak ‘stroller’ anak dan menjinjing bagasi penuh berisi barangan bayi. Makan bersuap juga mungkin jarang jarang sekali mana tidaknya kalau seorang makan, seorang lagi kene jaga anak yang tak mahu duduk diam di dalam ‘stroller’. Mungkin Allah mahu kita mengeratkan lagi kasih sayang biar tersimpul rapi baru dikurniakan rezeki anak.

Aduhai kita ini tak nampak rupanya apa yang Allah rencanakan, yang terzahir adalah keluhan bila lagi nak lekat ni? Sampai bila nak berdua? Kenapa takde ni? Kenapa negatif ni? Hentikanlah pertanyaan rencana Allah, kerana esok pasti ada khabar gembira buat kalian yang tak sabar menanti hikmah dan kurniaanNya. Percayalah.

‘Kun faya kun’. Itulah yang Allah janjikan. Dari jutaan sperm yang bertempiaran, belum ada yang layak menjadi juara untuk dijadikan rezeki.

Untuk kawan kawan, saudara mara, dan strangers. Berhati hatilah bila berbicara. Jangan sampai ada yang berkecil hati. Mereka melalui dengan ujian di hospital yang menyakitkan, jangan ditambah lagi sakit di hati dengan mulut celupar kita.

Mereka mengambil masa bertahun untuk move on. Tapi dengan kata kata kita yang laser, beberapa saat je mereka boleh down.

Rezeki kita tak pernah sama. Tapi Allah janjikan akan bahagikan rezeki pada setiap hambaNya. Itu janji Tuhan.

Selamat menjadi ayah dan ibu bila tiba masanya nanti.

Peluk dan ciumlah anak andai terbaca nukilan ini kerana anda adalah orang yang paling bertuah diantara kami kerana mampu merumahkan satu nyawa di dalam rahim mu.

Terima kasih untuk suami, sahabat dan keluarga yang tak putus memberikan semangat yang naik turun ini.

Doakan kami. Allah maha baik.

SUMBER


- Siakapkeli.my
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.


Blogger ( 0 ulasan )

Facebook ( comments)

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli