Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

10 Perpustakaan Universiti Antarabangsa yang Akan Membuatkan Anda Ingin Menjadi Ulat Buku Kembali

Ditulis oleh akmal aziz, 11 Sep 2016
Ruang bacaan Duke Humfrey's, di Perpustakaan Old Bodleian

Tidak dapat dinafikan memang banyak perpustakaan yang mempunyai reka bentuk unik dan menarik di Malaysia, antaranya adalah Perpustakaan Univeristi Teknologi Petronas yang dihiasi dinding kaca, serta Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor yang dikelilingi oleh tasik indah.

Namun, tahukah anda, terdapat juga perpustakaan di luar negara yang mempunyai struktur dan reka bentuk yang membuatkan anda rambang mata dan ingin terus berada di sana. Admin senaraikan 10 perpustakaan Universiti dengan reka bentuk yang unik dan antik.

1. Perpustakaan Kebangsaan Finland, Universiti Finland [Helsinki, Finland]2. Perpustakaan Long Room, Kolej Trinity [Dublin, Ireland]3. Perpustakaan A.D. White, Universiti Cornell [Ithaca, New York]


4. Perpustakaan Perubatan Harvey Cushing / John Hay Whitney, Universiti Yale [New Haven, Connecticut]5. Perpustakaan George Peabody, Universiti Johns Hopkins [Baltimore, Maryland]
6. Perpustakaan John Rylands, Universiti Manchester [Manchester, Englamd]
7. Perpustakaan Kolej Sarospatak Reformed [Sarospatak, Hungary]


8. Perpustakaan Codrington, Kolej All Souls di Universiti Oxford [Oxford, England]
9. Perpustakaan Duke Humfrey's, Universiti Oxford [Oxford, England]
10. Perpustakaan John Hay, Universiti Brown [Providence, Rhode Island]
Perpustakaan yang cantik dan gah memang akan membuatkan kita teringin untuk berkunjung ke sana, tapi janganlah hanya hendak ke sana sebab nak 'selfie, atau bergambar sahaja, cubalah juga ambil satu, dua buku untuk dijadikan bahan bacaan. 

Sumber: Atlas Obscura
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli