Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Pelajar Cipta 'Alat Pernafasan Khas' Selepas Tak Tahan Rakan Sebilik Merokok

Ditulis oleh Roti Tisu, 2 Jul 2016


China - Kerana tidak tahan dengan amalan rakan sebiliknya merokok di dalam bilik, seorang pelajar di Nanning mencipta satu alat khas supaya paru-parunya sentiasa bebas dari asap rokok ketika rakannya sibuk berasap.

Alat yang dicipta olehnya itu sangat ringkas. Alat itu dilengkap dengan kotak; yang akan menutupi kepalanya; dan kotak itu bersambung dengan beberapa helai plastik sampah.

Udara pula akan disalurkan menerusi sebuah kipas elektrik kecil di atas tingkap.

Lebih bagus, pelajar berkenaan turut memuat naik skematik dan gambar-gambar alat itu jikalau ada sesiapa yang bernasib sepertinya dan tidak mahu menjadi mangsa 'secondhand smoker'.Bagaimanapun, pelajar itu mengaku alat yang diciptanya itu kurang berkesan terutamanya ketika musim sejuk. Ini kerana udara yang sejuk akan masuk ke dalam kotak itu sehingga kepalanya menjadi kebas.

Netizen di Weibo (Facebook versi China) kagum dengan ciptaan itu sekaligus mengkritik tindakan pelajar-pelajar yang menghisap rokok di dalam dorm.

"Merokok di dalam dorm sangat merbahaya kerana ia boleh menyebabkan kebakaran. Universiti sepatunya mengharamkan pelajar dari merokok di dalam dorm", nasihat seorang netizen.

Seorang netizen pula berkata : "Pelajar sepatutnya merokok di luar dorm. Tolong respek pelajar lain yang tidak merokok.

"Hidup dengan pelajar yang merokok adalah satu azab. Ketika saya belajar di universiti dulu, saya pernah terbangun kerana terhidu bau asap rokok rakan sebilik saya. Semua baju, katil dan kain tuala saya bau rokok. Saya bersyukur zaman itu sudah lepas.", kata seorang lagi netizen. - Siakapkeli.my


Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli