Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Jangan Pukul Anak Bila Mereka Buat Salah, Boleh Cuba Kaedah "Time-Out Punishment", Memang Berkesan

No Comment

Sebelum ini ramai kita diluar sana memukul anak kita sendiri apabila mereka melakukan kesalahan, walaupun mereka dipukul sedikit atau rotan, percayalah selepas itu mereka akan rasa sebasalah dan menyesal kerana memukul anak kesayangan.

Pelbagai tips telah kami sendiri kongsikan hasil dari perkongsian orang ramai, tetapi kali ini akan 'rare' hukumannya, tanpa menyentuh anak untuk diajar apabila melakukan kesalahan, tetapi iainya amat berkesan.

Jom kita baca perkongsian dari Tuan Mohd Yazid Ismail ini.


Bashir, Dhia dan Fina kena denda tengok dinding lagi, kali ni 7 minit. Sebab bergaduh.
Dah banyak kali saya guna kaedah ni. Senang dan berkesan. Denda macam ni namanya time-out punishment.

Saya dapat rasa banyak kelebihan time-out ni..

1. Senang nak laksana dan sangat berkesan.
2. Dapat bagi masa pada anak2 untuk muhasabah. Ini boleh membina sedikit emosi kedewasaan pada mereka.
3. Ibu bapa boleh guna masa tengah time-out tu untuk bertenang.
4. Senang nak bagi tazkirah, anak2 betul2 dengar masa tengah denda.
5. Senang nak 'ugut' balik pada anak2, ugutan yang real. "Kalau Fina bergaduh lagi nanti kena mengadap dinding". Dulu ugutan tipu macam "nanti polis tangkap Fina". Ugutan tipu menyebabkan mereka jadi makin kurang percaya kat kita.
6. Perasaan anak-anak tidak terlalu terganggu dengan time-out, berbeza kalau kena pukul atau kena tengking.
7. Ibu bapa tak tidak terbeban dengan perasaan bersalah atau menyesal.
8. Hubungan anak2 dengan ibubapa senang kembali normal macam sebelum kena denda.
9. Mudah nak tambah dos denda, kalau berulang kesalahan yang sama maka tempoh denda bertambah.

- Siakapkeli.my
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.


Blogger ( 0 ulasan )

Facebook ( comments)

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli