Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Smash Datuk Lee Chong Wei Terpantas Dunia, Lebih Laju Dari Bugatti Veyron EB

Ditulis oleh Roti Tisu, 13 Mei 2016


KUALA LUMPUR, 13 Mei - Pukulan smash dari jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei kini dinobat pukulan terpantas dunia dengan kelajuan 408 kilometer sejam (km/j), 1km/j lebih laju kereta Bugatti Veyron EB 16.4 yang mempunya kelajuan maksimum pada 407 km/j.


Pukulan itu dibuat oleh Chong Wei ketika menjuari Kejohanann Terbuka Hong Kong 2015 yang berlangsung di Coliseum Hung Hom ketika itu.

Persekutuan Badminton Dunia (BWF) berkata,  kelajuan pukulan yang dilakukan oleh Chong Wei itu telah direkod dan diukur dengan menggunakan teknologi Hawk Eye yang telah diguna pakai dalam beberapa kejohanan utama sejak September tahun lalu.

Rekod itu bagaimanapun diekori rapat oleh rekod yang dipegang oleh bintang Denmark, Jan O Jorgensen yang berjaya mencatat kelajuan 407 km/j pada aksi separuh akhir Terbuka Malaysia 2016 pada April.

Lin dan pula merekodkan pukulan smash paling laju 401 km/j.

Bagi kategori wanita pula, pemain dari Thailand, Ratchanok Intanon dinobat memegang rekod pukulan smash paling laju dengan kepantasan 372 km/j. - Siakakeli.my


Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 1 ulasan )
  1. smash LCW kedua terpantas didunia.. "Hennessey Venom GT Spyder memegang rekod baru sebagai kereta segmen convertible terpantas dunia selepas mencapai kelajuan 265.6 batu/jam (427 km/j) di landasan sejauh 4.6 kilometer di Stesen Udara Tentera Laut Lemoore, California, Amerika Syarikat." - sumber dari : http://www.hmetro.com.my/node/132908

    BalasPadam

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "