Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Piala Malaysia: Keputusan Kontroversi Dalam Perlawan PKNS Bertemu Kedah, Pengadil Dikenakan Tindakan

Ditulis oleh firdausishak, 1 Dis 2015

Berikutkan keputusan kontroversi yang dibuatkan oleh pengadil di dalam pelawanan suku akhir Piala Malaysia, PKNS FC bertemu Kedah di Stadium Majlis Perbandaran Selayang baru-baru ini, Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) telah menggantung tugas pengadil-pengadil yang terlibat mengadili perlawanan berkenaan.

Menurut Setiausaha Agung FAM, Haji Hamidin Hj Mohd Amin, Jawatankuasa pengadil FAM semalam telah membuat keputusan menggantung tugas sementara pengadil Samsudin Ibrahim; penolong pengadil 1, Busrah Eri dan pegawai ke-4, Khairul Rizal Ismail buat sementara waktu sehingga satu tindakan lanjut diputuskan pada mesyuarat jawatankuasa berkenaan yang akan datang sementara Penolong pengadil 2, Asmadi Noor Hasni pula digantung selama dua minggu.

"Samsudin, Busrah dan Khairul Rizal dikenakan hukuman berkenaan kerana kesilapan dilakukan mereka dalam melaksanakan undang-undang permainan iaitu berkaitan syarat permulaan semula permainan selepas gol dihasilkan pada perlawanan suku akhir kedua TM Piala Malaysia 2015 antara PKNS FC dan Kedah di Stadium Majlis Perbandaran Selayang pada Sabtu lalu (28 November 2015)."

"Mereka bertiga jelas telah melakukan kesilapan dalam membenarkan pemain PKNS FC untuk melakukan sepak mula ketika dua pemain Kedah masih berada di kawasan pasukan lawan selepas gol kedua Kedah menerusi Sandro Da Silva pada minit ke-57," jelasnya dalam satu kenyataan media.


Susulan daripada situasi itu, PKNS FC berjaya menjaringkan gol pertama mereka menerusi Mohd Faiz Isa pada minit ke-58 dan selepas perbincangan antara kesemua pegawai perlawanan berkenaan, gol PKNS FC itu tetap disahkan lalu Samsudin meneruskan baki permainan.

Asmadi pula hanya digantung dua minggu kerana kedudukannya yang jauh dari tempat insiden berlaku tetapi tetap dianggap bersalah kerana tidak menggunakan konsep untuk membantu pengadil dalam membuat keputusan berkenaan.

Keputusan dibuat oleh Jawatankuasa Pengadil FAM itu adalah berdasarkan analisis video dan juga laporan daripada penilai pengadil bagi perlawanan berkenaan, Zainal Abidin Yaacob.

"FAM memandang serius perkara ini dan terus mengambil tindakan serta merta dengan membuat keputusan penggantungan ini tanpa perlu menunggu laporan atau aduan rasmi daripada pasukan terlibat."

"Keempat-empat pegawai perlawanan ini akan dipanggil menghadiri kursus 'refreshment' dalam masa terdekat untuk pihak Jabatan Pengadil FAM menjelaskan lebih mendalam tentang undang-undang permainan kepada mereka," katanya lagi.

Samsudin merupakan antara pengadil berpengalaman di negara ini dengan mengendalikan perlawanan-perlawanan penting Liga Malaysia (Liga-M) termasuk final Piala FA 2014 antara Pahang dan Felda United.

Keputusan dibuatnya pada perlawanan Sabtu lalu mungkin kerana beliau terlepas pandang serta terburu-buru dalam membuat keputusan.

Bagi memastikan para pengadil FAM yang lain sentiasa dapat mengendalikan perlawanan dengan baik, FAM dari semasa ke semasa melakukan kursus 'refreshment' sebanyak dua atau tiga kali setahun yang dikendalikan instruktor dari FIFA untuk menjelaskan undang-undang permainan dengan menggunakan klip-klip video dari liga domestik supaya lebih dekat dengan situasi sebenar.

"Jawatankuasa Pengadil FAM juga telah memberi peringatan kepada pengadil-pengadil yang akan mengendalikan dua perlawanan separuh akhir pertama TM Piala Malaysia 2015, malam esok supaya lebih fokus dalam melaksanakan tugas mereka bagi memastikan insiden seumpama ini tidak berulang," jelas Hamidin. - Siakapkeli.myPeristiwa aneh ganjil pelik semasa pemain Kedah asyik meraikan gol kedua. Pemain PKNS memulakan permainan dan menjaringkan gol.Maka tidak berpuas hatilah pemain Kedah dan akhirnya gol PKNS dikira.Kredit video: Daily Sukan
Posted by Siakap Keli on Saturday, November 28, 2015
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli